Reizen Portugal, Canarische eilanden en Cyprus afgeraden
videoVoor het hele vasteland van Portugal gaat vanaf vrijdag het advies gelden om alleen te reizen in noodzakelijke situaties. Ook voor de Canarische eilanden en de Balearen (onder andere Ibiza en Mallorca) in Spanje wordt het reisadvies aangescherpt, datzelfde geldt ook voor Cyprus.
Nederlanders die vanaf zondag terugkeren vanaf deze vakantiebestemmingen hoeven bij terugkeer in ons land niet in thuisquarantaine, maar moeten wel een negatief testbewijs of een vaccinatie- of herstelbewijs laten zien. Dat kan bijvoorbeeld met de CoronaCheck-app. Het vasteland van Spanje stond al op oranje - de kleurcode die de Nederlandse overheid geeft aan landen waar er veel coronabesmettingen zijn. Reisorganisatie TUI annuleerde gisteravond al alle reizen naar de Spaanse eilanden. Ook Sunweb Groep is zijn klanten aan het benaderen om vakanties om te boeken of te annuleren met geld terug. Het gaat om duizenden klanten.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken leek vorige week al te waarschuwen voor deze aanscherping van het reisadvies. Toen stelde het ministerie de situatie op deze vakantiebestemmingen ‘nauwlettend te monitoren’. Nu meldt Buitenlandse Zaken dat ‘helaas‘ uit het RIVM-advies van deze week blijk dat het ‘niet gaat om een tijdelijke piek’. ,,Er is sprake van een zorgwekkende trend in de coronacijfers in deze gebieden.” Het reisadvies voor de Azoren (geel) en Madeira (groen) in Portugal verandert niet.
Deltavariant
Portugal en de Spaanse eilanden kampen, net als Nederland, met een opleving van de veel besmettelijkere deltavariant van het coronavirus. Het ministerie benadrukt dat reizen naar het buitenland een risico ‘is en blijft’ omdat de situatie snel kan veranderen. Ook in Nederland steeg het aantal besmettingen immers in een week tijd explosief.
De recente toename van het aantal besmettingen in Nederland kan gevolgen hebben voor Nederlanders die naar het buitenland willen reizen. De Europese evenknie van het RIVM, het ECDC, komt waarschijnlijk vandaag met een update van de Europese ‘coronakaart‘, waarop wordt aangegeven hoeveel besmettingen er zijn per 100.000 inwoners. De vrees is dat Nederland op die kaart rood of donkerrood kan gaan kleuren. Dan kunnen landen besluiten om extra maatregelen te nemen voor Nederlanders. Deze eisen kunnen per land verschillen. Deze Europese kleurcodes verschillen weer van de reisadvieskleuren van de Nederlandse overheid.
Zeerhoogrisicogebieden
Als het reisadvies vóór vertrek oranje wordt, kunnen reizigers besluiten om om te boeken naar een andere, gele bestemming of later af te reizen. Als een land tijdens de vakantie van kleur verandert, raadt het ministerie aan om te kijken wat de mogelijkheden zijn om terug te keren.
Fiji en Tunesië worden toegevoegd aan de lijst van zeerhoogrisicogebieden. Daarvoor geldt dat Nederlanders zich vóór terugkeer naar Nederland moet laten testen en een quarantaineverklaring bij zich moeten hebben. Bij aankomst in Nederland geldt een quarantaineplicht.
Had jij een reis naar een van deze landen geboekt? Wat ga je nu doen?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Check ook deze verzekeringstips om goed voorbereid op vakantie te gaan:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Al 100.000 Nederlanders geloven in complot ‘kwaadaardige elite’, en dat aantal neemt verder toe
-
met video
Moederbedrijf Albert Heijn onder vuur in Kamer over ‘graaiflatie’: ‘Waar is uw moraal?’
In de Tweede Kamer is hard uitgehaald naar de bedrijfstop van Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn. Want verhoogt het bedrijf stiekem de prijzen iets extra nu de inflatie hoog is? Is er sprake van graaiflatie? ‘Onze kosten zijn gestegen, de winst staat juist onder druk.’ -
PREMIUMCorona-eisen
Kunnen we nu wel of niet op vakantie? Dit zeggen de reisorganisaties
Door de groeiende wirwar van corona-eisen die steeds meer Europese landen vanwege de oprukkende deltavariant stellen, raken Nederlandse vakantiegangers de draad compleet kwijt. En de verwarring wordt donderdag nog groter als het Europese RIVM ons land op code rood zet. Gaan we of blijven we thuis? Duizenden Nederlandse gezinnen tobben met die vraag nu Frankrijk strengere coronaregels afkondigt. ,,We gaan tóch, we zijn allemaal zo ontzettend aan vakantie toe.’’ -
4
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
Met video
Kamer eist actie van minister rondom landbouwakkoord: ‘Wanneer stopt dit circus?’
In de Tweede Kamer heerst frustratie: de onderhandelingen over het landbouwakkoord duren namelijk veel te lang. Landbouwminister Piet Adema laat weten geen datum te kunnen noemen. „Wanneer stopt dit circus?”, aldus Joris Thijssen van de PvdA.
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
-
-
TUI annuleert alle reizen naar Spaanse eilanden: ‘Geen idee waar we nog wél naartoe kunnen’
Reisorganisatie TUI annuleert voorlopig alle vakantiereizen met vertrek vanaf vandaag tot en met 2 augustus naar de Spaanse eilanden. Dat besluit volgt op het oranje reisadvies dat volgens TUI gaat gelden voor die eilanden. Tot verbijstering van de reizigers, die vlak voor vertrek hun vakantie in rook op zien gaan. -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerjos zoet