RIVM: ‘Alle 1,8 miljoen niet-gevaccineerden komen vroeg of laat in aanraking met coronavirus’
RIVM-BRIEFINGHet coronavirus lijkt te stabiliseren na de ‘disco-piek’ van juli. Het aantal nieuwe besmettingen en de ziekenhuisbezetting dalen niet meer zo snel als voorgaande weken. ,,Het lijkt af te vlakken, in de ziekenhuizen blijft het ook wat hangen.”
Dat meldde Jaap van Dissel vanochtend in zijn presentatie voor Tweede Kamerleden. Het kabinet wil op 20 september de 1,5 meterregel loslaten, maar het is de vraag of dat mogelijk is met dagelijks nog tientallen nieuwe ziekenhuisopnames en duizenden infecties. ,,De circulatie blijft aanzienlijk. Dat is een punt van zorg.” In het najaar spreiden virussen altijd sneller.
Het hoger onderwijs kan al eind deze maand volledig open, discotheken en nachtclubs blijven voorlopig nog gesloten. Van Dissel wil niet vooruitlopen op geplande versoepelingen: ,,Dat ligt aan de belastbaarheid van de zorg die u als Kamer en kabinet acceptabel vindt. Als dat doel gesteld is, kunnen wij terugrekenen naar de infecties.” Vanmiddag debatteert de Kamer over het coronabeleid.
Omdat het coronavirus zal blijven rondgaan, rekenen de experts van het OMT erop dat alle niet-gevaccineerden en niet eerde besmette personen - in totaal geschat op 1,8 miljoen mensen - ‘vroeg of laat’ in aanraking gaan komen met covid19.
Dat kan leiden tot 16.000 tot 22.000 nieuwe ziekenhuisopnames (waarvan tussen de 2.200 en 3.400 op de IC). Maar precieze prognoses ontbreken. ,,Komt dat binnen één maand of binnen twee jaar? Die modellering is erg complex”, zegt Van Dissel. Daar wordt nog aan gerekend.
In de Tweede Kamer klinkt kritiek over het coronabeleid dat volgens diverse parlementariërs scheef uitpakt: de Formule 1-race in Zandvoort kan straks wel voor 75.000 man publiek, maar een festival voor duizend bezoekers is onmogelijk.
Van Dissel wijst erop dat een evenement met zitplaatsen veiliger is dan een evenement waar iedereen kriskras door elkaar kan lopen, zoals een dancefestival. Al blijft waakzaamheid geboden bij evenementen waar iedereen een vaste plek heeft: ,,Als je een voetbalstadion voor twee derde mag vullen, dan is het wel van belang dat je niet alle mensen in één vak achter het doel plaatst, maar dat je het over het hele stadion spreidt.”
Van Dissel lijkt wel tevreden over de aanpak van de vierde golf: ,,De piek trad op in een groep die toen grotendeels niet gevaccineerd was. De maatregelen in het nachtleven pakten de bron van de verspreiding aan, verder zijn er geen grote maatregelen in de rest van de samenleving genomen. De hogere leeftijdsgroepen stegen niet zo hard mee, dus dat suggereert het effect van vaccinatie”, zei Van Dissel. Inmiddels is 75 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd.
Bescherming vaccins
Volgens Van Dissel bieden de vaccins van Pfizer en AstraZeneca bescherming tegen ziekenhuisopname door de Deltavariant met ‘tussen de negentig en vijfennegentig procent’. ,,Het is niet nodig om bij iedereen alle klachten te voorkomen, wel wil je ernstige ziekte en opnames voorkomen.”
Wij spraken verslaggever Niels Klaassen over de briefing in de Live Nieuws Update. Bekijk hieronder het fragment.
Uit steekproeven onder ziekenhuizen blijkt dat driekwart van de opgenomen coronapatiënten nu niet (of onvolledig) gevaccineerd is. ,,Ongeveer vijftien procent is volledig gevaccineerd, waarvan vijf procent problemen heeft met het afweersysteem. Dus een belangrijk deel van de zorgbelasting komt van groepen die nog niet gevaccineerd zijn. Allemaal tekenen dat vaccins werken.”
Het aantal besmettingen schommelt al een tijdje tussen de twee- en drieduizend per dag, in de ziekenhuizen liggen nu 686 coronapatiënten, van wie 198 op de intensive care.
Eén procent belandt in het ziekenhuis
Anders dan in voorgaande golven leidde de enorme infectiepiek in juli niet tot een even heftige toename in de ziekenhuizen: eerder belandde circa drie procent van de positief geteste personen in het ziekenhuis, nu was dat nog één procent, waarschijnlijk vooral omdat de helft van alle besmettingen plaatsvond in de leeftijdsgroepen tot 30 jaar.
Ook bleek de overgrote meerderheid van de geïnfecteerden (88 procent) nog niet immuun tegen het virus, ofwel omdat ze niet (volledig) gevaccineerd waren of de infectie nog niet doorgemaakt hebben.
Bekijk hier onze nieuwsvideo's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CU-leider Bikker: ‘Opzeggen vluchtelingenverdrag is enkel stoer plan’
-
Meerderheid gloort voor Pensioenwet: jaar uitstel voor overgang naar nieuw pensioenstelsel
Minister Carola Schouten (Pensioenen) is bereid pensioenfondsen tot 2028 de tijd te geven om over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Met deze toezegging komt de CU-bewindsvrouw tegemoet aan bezwaren van de Eerste Kamer, die bang is dat de overgang te snel gaat. Daarmee lijkt de Pensioenwet volgende week bij de stemming op een ruime meerderheid te kunnen rekenen. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
GroenLinks ‘trekt lessen’ om verlies Senaatszetel door stemrel in vervolg te voorkomen
GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier ‘lessen uit trekken voor de toekomst’.
-
PREMIUMmet video
Strijd om pensioenpot van 1300 miljard nadert ontknoping: stemt Eerste Kamer voor kabinetsplan of tegen?
-
-
-
Scholen vragen massaal gratis maaltijd aan: ‘Wisten dat er animo was, maar tempo heeft ons verbaasd’
Gratis schoolmaaltijden zijn in trek. Binnen twee maanden hebben 1302 scholen zich aangemeld voor gratis eten voor hun leerlingen of een boodschappenkaart. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’