RIVM: vaccinatiegraad gestabiliseerd, maar nog niet terug op ‘veilige’ 95 procent
De daling van de vaccinatiegraad is gestopt. Voorlopige cijfers voor jongere kinderen laten zelfs een lichte stijging zien van het aantal inentingen.
De vaccinatiegraad is voor de meeste inentingen ongeveer gelijk gebleven aan het jaar ervoor, staat in het rapport Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2018.
Landelijk heeft 92,4 procent van de kinderen op 2-jarige leeftijd de DKTP-vaccinaties (difterie, kinkhoest, tetanus, polio) gehad (92,6 procent een jaar eerder), 92,9 procent de BMR -inenting (bof, mazelen en rodehond), exact hetzelfde percentage als een jaar eerder.
Stabiel
Slechts 4,6 procent van de tweejarigen heeft geen enkele vaccinatie gehad
Van deze kinderen, geboren in 2016, heeft zelfs 90,2 procent alle beschikbare inentingen ontvangen. Ook dat getal is stabiel. Denk dan aan vaccinaties tegen de bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken, tegen hepatitis B, tegen pneumokokken en tegen meningokokken C.
Een deelname van minimaal 95 procent is echter nog altijd belangrijk vanwege het streven van de World Health Organization om ziekten als mazelen wereldwijd uit te roeien, aldus het RVIM.
Positief is dat de voorlopige vaccinatiegraad voor onder meer DKTP en BMR bij zuigelingen in maart 2019 iets hoger ligt dan de vaccinatiegraad rond dezelfde tijd vorig jaar, zien de onderzoekers. Slechts 4,6 procent van de 2-jarigen heeft geen enkele vaccinatie gehad, dit percentage stijgt of daalt niet.
Mouwen opstropen
Ik hang de vlag pas uit als we weer stabiel terug zijn op een vaccinatiegraad van 95 procent of hoger
Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) is blij met de ontwikkelingen. ,,Dit positieve signaal is voor mij alleen maar een stimulans om de mouwen nog verder op te stropen en door te pakken met het actieplan, waar ik en alle andere betrokkenen nu druk mee zijn. Ik hang de vlag pas uit als we weer stabiel terug zijn op een vaccinatiegraad van 95 procent of hoger.”
De vaccinatiegraad moet zo hoog mogelijk zijn om de kans te verkleinen dat in de toekomst ziekten zoals mazelen uitbreken. Het is daarom belangrijk deze ontwikkelingen nauw te blijven volgen. Internationaal gezien is de vaccinatiegraad in Nederland hoog te noemen, met uitzondering van HPV (een virustype dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken). Dit geldt ook voor het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden.
Ook de landelijke vaccinatiegraad van HPV is met 45,5 procent gelijk aan het jaar ervoor. Dat cijfer ligt nog hoger (48,5 procent) als ook de vaccinaties worden meegenomen die na de veertiende verjaardag zijn gegeven. Daarnaast ligt de voorlopige inentingsgraad voor meisjes geboren in 2005 op dit moment ruim 3 procent hoger dan rond dezelfde tijd vorig jaar voor meisjes geboren in 2004.
Verder is het vaccin tegen meningokokkenziekten in 2018 uitgebreid met meerdere typen, waaronder meningokok W. In 2018 werd uit voorzorg begonnen met het vaccineren van jongeren. De voorlopige landelijke deelname aan deze gecombineerde meningokokken ACWY-vaccinatie is hoog (87 procent).
Groepsbescherming
Per saldo oordeelt het RIVM: ,,Hoewel de landelijke vaccinatiegraad nog niet terug is op het oude niveau, is er een einde gekomen aan de dalende trend. In Nederland lijkt de vaccinatiegraad voor mazelen ook nog voldoende hoog voor groepsbescherming. Hier hebben we de afgelopen jaren ook geen mazelen-uitbraak gezien zoals in andere Europese landen.”
De staatssecretaris kondigde eind vorig jaar een plan aan om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Zo worden mensen die hun kind een inenting onthouden, straks aangesproken op hun gedrag. Ook gaat de overheid de strijd aan met onjuiste informatie over vaccinatie en moet het makkelijker worden om gemiste injecties in te halen. Daarnaast is het kabinet bereid om, mocht dat in de toekomst nodig zijn, dwingender maatregelen zoals een vaccinatieplicht te onderzoeken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMUpdate
Blokhuis: ‘Ik ga niemand vaccinaties door de strot duwen’
Het is essentieel dat meer mensen hun kinderen laten vaccineren, vindt verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis. In eerste instantie om de gezondheid van hun kroost te beschermen, maar ook uit groepsbelang. Toch ziet hij vaccinatieplicht niet zitten. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
2
Onbelaste reiskostenvergoeding eindelijk omhoog: 21 cent per kilometer in 2023
Voor het eerst sinds 2006 gaat de onbelaste kilometervergoeding omhoog. Vanaf 1 januari mogen werkgevers aan hun personeel niet 19 cent, maar 21 cent per kilometer belastingvrij uitbetalen. In 2024 stijgt dit bedrag naar 23 cent.
-
Gezondheidsraad: Ook jongens inenten tegen hpv-virus
De Gezondheidsraad wil dat ook jongens voortaan worden ingeënt tegen hpv, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Het virus veroorzaakt ook soorten kanker die jongens treffen. -
PREMIUM
Steeds meer burgers lopen vast bij overheidsinstanties die onmachtig blijken problemen op te lossen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: bij arbeidsmigratie levert elke oplossing meteen een nieuw probleem op. -
PREMIUM'bedeltour'
Kaag en Rutte zien nog weinig enthousiasme bij de oppositie, al zet JA21 de deur wel op een kier
Premier Rutte en minister Kaag treffen nog weinig enthousiasme op hun ‘bedeltour’ bij oppositiepartijen om steun te vergaren voor aanpassingen in de kabinetsfinanciën. Hoewel: JA21 laat een deurtje open. En de vraag is tegelijk: is er eigenlijk wel haast?