Rob Jetten ‘snapt’ klimaatactivisten, maar waarschuwt voor ‘te extreme acties’
Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) kan begrip tonen voor klimaatactivisten, maar toch roept hij ze op te demonstreren ‘op plekken waar dat mag’. In het programma Buitenhof waarschuwt hij dat activisten met acties die als ‘te extreem’ worden ervaren, draagvlak in de samenleving kunnen verspelen.
,,Ik snap de woede en urgentie die veel klimaatactivisten voelen”, zegt Jetten. Dat hun acties radicaler worden, zoals het besmeuren van kunstwerken en de protestactie zaterdag op Schiphol, kan hij ook wel verklaren. ,,Dat komt simpelweg doordat grote vervuilende sectoren, de industrie, de luchtvaart, de afgelopen jaren te weinig hebben gedaan.”
Maar wanneer activisten ‘aan spullen van anderen komen’ ziet Jetten wel ‘een spanningsveld’ ontstaan. ,,Het is belangrijk dat we de hele samenleving meekrijgen en niet mensen afschrikken omdat acties als te extreem worden weggezet.”
Klimaatactivisten hebben de afgelopen weken vaak meerdere keren de aandacht naar zich toe proberen te trekken door te demonstreren met steeds extremere acties. Zo zijn er inmiddels meerdere schilderijen besmeurd met soep, plakten activisten zich vast aan Het Meisje met de Parel in het Mauritshuis, en lijmde een activist zich bij het televisieprogramma Jinek vast aan de talkshowtafel.
Gisteren nog blokkeerden zo'n 400 demonstranten van Greenpeace en Extinction Rebellion het terrein van Schiphol-Oost, waarvandaan de zaken- en privévluchten met kleine vliegtuigen worden afgehandeld. Een deel van de actievoerders ketende zich vast aan een aantal toestellen, anderen fietsten rond op het platform. De marechaussee zei door de actie te zijn verrast.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
-
podcast
Ook Rutte in zijn vieze Saab krijgt het niet voor elkaar
Ook 24 uur onderhandelen bracht geen landbouwakkoord , terwijl het o zo nodig is in de stikstofaanpak dat boeren en kabinet op een lijn komen. Wat nu? En hebben minister Sigrid Kaag (Financiën) en haar collega’s de boekhouding van de overheid wel op orde? -
Verdachte verplicht naar rechtszaak laten komen, blijkt (te) duur: niet 5 maar ruim 23 miljoen euro
De Tweede Kamer wilde dat verdachten verplicht aanwezig zouden zijn bij hun strafzaken en de uitspraak, maar een plan daarvoor is uitgesteld: het blijkt onder meer te duur te zijn. -
met video
Oorlogsweduwen doen beroep op Rutte na verwerping moties: ‘Coalitie is van god los’
De Tweede Kamer heeft twee moties verworpen om achterstallige betalingen aan oorlogsweduwen eindelijk uit te keren. Het leidde voor de tweede achtereenvolgende week tot heftige emoties op de publieke tribune, onder mensen die al 78 jaar hun recht proberen te halen. -
podcast
Wie durft ‘nee’ te zeggen tegen 24,3 miljard euro?
Durft de Tweede Kamer het stikstoffonds van het kabinet, goed voor liefst 24,3 miljard euro, te torpederen? Er is namelijk kritiek in overvloed: redt het kabinet het niettemin? En een belangrijke Haagse bron stapte deze week uit de schaduw en in de spotlight van de Tweede Kamer.
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
-
-
PREMIUM'gokbaas' van het land
Jackpot voor de Staat: 123 miljoen euro winst op gokken, maar verslaving groot probleem
De Nederlandse overheid is een van de grootste gokbazen van ons land met onder meer de Staatsloterij, Toto, en Krasloten. Ooit was het idee dat daardoor beter zicht kon worden gehouden op gokverslaving, maar door nieuwe aanbieders raakt dat doel uit zicht. -
PREMIUM1
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”