Volledig scherm
© REUTERS

‘Routeplanner mag automobilist niet meer langs school sturen’

Plan ChristenUnieNavigatiesystemen moeten automobilisten niet meer langs scholen laten rijden, ook al is dat de snelste route op dat moment. De ChristenUnie wil dat minister Van Nieuwenhuizen (Verkeer) daarover in gesprek gaat met de aanbieders van routeplanners. 

,,Tegenwoordig gebruiken we allemaal Waze, Google Maps en TomTom", vertelt Kamerlid Stieneke van der Graaf. ,,Ontzettend handig natuurlijk. Maar er zit ook een keerzijde aan. We maken daardoor veel meer gebruik van kruip-door-sluip-door-routes die daar helemaal niet op berekend zijn.” 

De Vlaamse minister van Mobiliteit heeft onlangs al in België aangekondigd dat ze binnen afzienbare termijn afspraken wil maken over het gebruik van sluiproutes via scholen of sportclubs door slimme gps-systemen. Dat zou een belangrijke stap zijn in het verbeteren van de verkeersveiligheid.  

De ChristenUnie verzoekt het kabinet naar Belgisch voorbeeld ook in gesprek te gaan met aanbieders van navigatiesystemen. Van der Graaf: ,,Om af te spreken dat drukke wegen rondom scholen worden vermeden. Dat kost je misschien een minuutje langer, maar is wel een stuk veiliger.”

In 2018 zijn in ons land 678 mensen omgekomen door verkeersongevallen. Naar schatting raakten 20.800 personen in 2017 ernstig gewond in het verkeer.