Ruim 1000 kinderen van ouders toeslagenaffaire uit huis geplaatst
Tussen 2015 en 2020 zijn ruim 1000 kinderen van ouders die de dupe zijn geworden van de toeslagenaffaire onder jeugdbescherming en uit huis geplaatst. De Tweede Kamer is verbijsterd over dat hoge aantal.
,,Wat een ellende", reageert SP-Kamerlid Peter Kwint, die al eerder Kamervragen stelde over deze kwestie, via Twitter. ,,En dit is alleen nog maar tussen 2015 en 2020. Terwijl we allemaal weten dat dit schandaal al veel eerder begon.” Het totale aantal kinderen dat in pleeggezinnen of gesloten jeugdzorg werd geplaatst ligt dus waarschijnlijk hoger, omdat de toeslagenaffaire al ver vóór 2015 begon.
Dat er 1115 kinderen in vijf jaar tijd uit huis werden geplaatst, werd becijferd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het CBS geeft het aantal ‘bij benadering’ door te kijken naar kinderen die met jeugdbescherming in aanraking kwamen in combinatie met ‘jeugdhulp met verblijf', bijvoorbeeld als een kind wordt ondergebracht in een jeugdzorginstelling of bij een pleeggezin. Het is niet bekend welke omstandigheden er speelden en of er meer factoren speelden dan schuldenproblematiek.
Nieuwe Kamervragen
Kwint kondigt, net als ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder, nieuwe Kamervragen aan. Ceder wil weten hoeveel uithuisplaatsingen voorkomen hadden kunnen worden. ,,Waar kunnen we nog recht doen aan gezinnen?” Denk-fractieleider Farid Azarkan reageert woest. ,,De overheid die burgers geld afpakt, hun waardigheid afpakt en hun kinderen afpakt", twittert hij.
De Kamer vroeg in debatten over de toeslagenaffaire meermaals naar het aantal uithuisplaatsingen, stelt Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij is boos dat de informatie via het CBS naar buiten wordt gebracht in plaats van in een brief naar de Tweede Kamer, waarin ook staat welk plan er wordt gemaakt voor deze groep kinderen. ,,Dit maakt duidelijk dat de regering totaal het overzicht kwijt is van de gevolgen van het eigen beleid.”
Onderschatting
Janet Ramesar, een ouder die door de toeslagenaffaire in nood kwam, zegt in Binnenlands Bestuur dat het aantal dat het CBS geeft ‘een zware onderschatting’ is. Het CBS kijkt naar twee criteria, een rechter die een dwingende maatregel heeft opgelegd én jeugdhulp met verblijf buiten het eigen gezin. Haar eigen zoon werd uit huis geplaatst zonder dat die criteria van toepassing waren, omdat hij bij zijn vader ging wonen. Over het aantal van 1115 zegt Ramesar: ,,Ik denk dat je het sowieso wel kan verdubbelen.”
Brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland zegt te te zijn geschrokken van het hoge aantal kinderen van gedupeerde ouders dat uit huis is geplaatst. ,,De toeslagenaffaire met alle gevolgen van dien toont opnieuw de noodzaak aan van een andere kind- en gezinsbescherming. Wanneer er problemen in een gezin spelen, moeten zowel kinderen als ouders in een vroeg stadium worden geholpen. Als we dit niet doen, is uiteindelijk altijd het kind de dupe”, zegt bestuurslid Arina Kruithof.
Er hebben zich tot nu toe 47.000 mensen gemeld als gedupeerde in de toeslagenaffaire, wat niet wil zeggen dat ze ook allemaal gedupeerd zíjn. Het kabinet stelde dat van die groep ongeveer 22.000 ouders in elk geval recht hebben op compensatie.
Kijk hier onze video's over de toeslagenaffaire:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
VIDEO
Pieter Omtzigt én slachtoffers toeslagenaffaire mogen meepraten over formatie
De formerende partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen binnenkort om tafel met Kamerlid Pieter Omtzigt, ouders van de toeslagenaffaire en de top van de Belastingdienst, het UWV en De Nederlandse Bank. Dat hebben informateurs Wouter Koolmees (D66) en Johan Remkes (VVD) vanmiddag gezegd op een persconferentie. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Zes miljoen mensen zochten hulp bij onze kieswijzer
Ruim zes miljoen mensen hebben de afgelopen weken gebruik gemaakt van de kieswijzer, die deze site samen met MijnStem ontwikkelde. Dinsdag was de drukste avond. Op het piekmoment bezochten 3500 bezoekers per minuut de site.
-
4
Kinderen kunnen straks achternaam van twee ouders krijgen
Kinderen kunnen straks de twee achternamen van hun ouders dragen. Ouders kunnen bij de geboorte van hun kind nu al kiezen welke achternaam het wordt, maar straks mogen ze er ook voor kiezen om beide achternamen te geven en ook in welke volgorde. De gemaakte keuze geldt dan ook voor de kinderen die erna worden geboren. De gecombineerde geslachtsnaam wordt zonder koppelteken geschreven. -
-
-
PREMIUMOnder politici
Kiezers die hopen dat na nu alles anders wordt, kunnen wel eens bedrogen uitkomen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: onze ‘akkoordendemocratie’ gaat aan veel kiezers voorbij. -
PREMIUMZes vragen
Na malaise bij de toeslagen nu in de ellende om je geld terug te krijgen
Na de malaise van de toeslagenaffaire zelf, dreigt ook het herstel ervan steeds meer in de soep te lopen. De stress en onzekerheid onder getroffen ouders loopt op, waarschuwt de Nationale Ombudsman.
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMartin Bolhuis
Ellen Beek
A de Fries
H. Hudepohl
S.P.M. Veldhoven