Volledig scherm
Bedrijven moeten zich houden aan de 'fundamentele, naoorlogse afspraak’ dat lonen stijgen als het goed gaat met bedrijven, aldus minister-president Mark Rutte © ANP

Rutte: loonstijging ceo en rest personeel gelijktrekken

Minister-president Mark Rutte heeft zijn pleidooi voor hogere lonen herhaald in de Tweede Kamer. Volgens hem krijgen topmannen van multinationals nu twee keer zoveel loongroei dan de rest van het personeel. Dat cijfer gelijktrekken is volgens hem ‘een richting waarin je zou kunnen denken’.

Rutte dreigde zaterdag op het congres van de VVD dat als grote bedrijven niet ‘aanzienlijk’ betere cao’s afsluiten, lastenverlaging voor werkgevers niet doorgaan. „Op dit moment klotsen de winsten tegen de plinten, maar het enige wat stijgt is het salaris van de topmannen”, aldus Rutte.

SP-leider Lilian Marijnissen zei te hebben geapplaudisseerd voor de uitspraken. ,,Prima teksten, het zou ook eens tijd worden na 40 jaar”, stelde zij vanmiddag tijdens het Vragenuurtje. Marijnissen wil echter dat het kabinet concrete maatregelen neemt. ,,Dit zijn mooie woorden, maar het is niet geloofwaardig. Wat gaat u doen?”

Rutte is zover nog niet. Hij wil eerst bedrijven de kans geven de salarissen te verhogen. Volgens hem ligt er een ‘fundamentele naoorlogse afspraak’ dat wanneer het goed gaat met de economie, en met de bedrijven, ook werknemers daarvan profiteren. Tegelijkertijd stelt hij vast dat salarissen momenteel minder stijgen dan inflatie. Als dat zo blijft, dan zal hij namens de VVD ‘inbrengen of je zou moeten kijken of we door moeten gaan met de verlaging van de vennootschapsbelasting’.

Quote

Prima teksten, het zou ook eens tijd worden na 40 jaar.

Lilian Marijnissen

Prinsjesdag

GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat multinationals voor Prinsjesdag moeten laten zien of ze naar de premier luisteren. Rutte voelt echter niets voor zo’n deadline. ,,Ik wil bedrijven even de kans geven een been bij te trekken.” Volgens hem kan het kabinet ook lopende het jaar besluiten maatregelen te treffen en hoeven die niet per se op Prinsjesdag worden aangekondigd.

PVV-leider Geert Wilders vindt dat Rutte de hand in eigen boezem moet steken en moet erkennen dat onder zijn premierschap de belastingen zijn verhoogd. ,,Alles wordt duurder. Voor díe mensen moet u wat doen. U heeft wel allemaal wensen ten op zichte van werkgevers, maar wat doet u zelf?”

De premier vindt dat zijn kabinetten verantwoordelijkheid hebben genomen en dat hij zijn belofte staande houdt. ,,Nederland is sterker uit de crisis gekomen. Het wordt tijd dat mensen nu gaan merken dat het beter gaat.”

  1. Rutte: Heb niet de illusie dat we racisme oplossen met wetgeving alleen
    VIDEO

    Rutte: Heb niet de illusie dat we racisme oplossen met wetgeving alleen

    Racisme kan alleen succesvol worden aangepakt als iedere Nederlander daarbij helpt. Dat zei premier Mark Rutte vanmiddag in de Tweede Kamer, waar hij door de oppositie heen was geroepen om ‘leiderschap’ te tonen rond het racisme-incident tijdens een voetbalwedstrijd dit weekend. ,,Heb niet de illusie dat we dit oplossen met wetgeving alleen. Dat kan alleen als we met 17 miljoen mensen zeggen: Dit accepteren we niet meer.’’