Rutte: Notulen ministerraad worden openbaar
VIDEOHet kabinet maakt notulen van de ministerraad openbaar waarin is gesproken over de toeslagenaffaire. Dat is bijzonder, omdat die normaal gesproken twintig jaar geheim blijven.
,,Het is een uitzonderlijk besluit’’, zei demissionair premier Mark Rutte vanmiddag na beraad met de rest van het kabinet. Maar volgens hem is het nodig om het nu ‘toch te doen’. ,,Er is een indruk ontstaan alsof het kabinet allerlei dingen heeft achtergehouden om politieke redenen. Maar dat is uit zorgvuldigheid gedaan en niet om dingen toe te dekken.’’
Komende maandag aan het einde van de middag komt het kabinet nog eens bijeen, waarna de notulen naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Volgens Rutte kan dan iedereen zien dat er ‘niets onoorbaars is gebeurd’.
Het gaat om de notulen die het kabinet eerder al ter inzage gaf aan de parlementaire ondervragingscommissie (POK) die onderzoek deed naar de toeslagenaffaire. Daarbij werden duizenden ouders ten onrechte beschuldigd door de Belastingdienst dat ze hadden gefraudeerd met de kinderopvangtoeslag. Sommigen moesten ten onrechte tienduizenden euro’s terugbetalen en werden geruïneerd.
Ophef
Eerder deze week ontstond ophef in de Tweede Kamer na een publicatie van RTL Nieuws dat er tijdens een ministerraad in november 2019 zou zijn afgesproken om informatie achter te houden voor de Tweede Kamer. De suggestie die werd gedaan, was dat het kabinet bang was voor negatieve publiciteit. Het onderzoek van de POK ging over de periode tot en met 14 november 2019. Maar de commissie kreeg ook de ministerraadsnotulen van de weken daarna onder ogen.
Er loopt al langer een conflict tussen Tweede Kamer en kabinet over welke documenten er allemaal moeten worden verstrekt. Tot voor kort was het kabinet daar terughoudend in, zeker als het ging om stukken van ambtenaren. Dit uit angst dat als alles openbaar zou worden, ambtenaren niet meer vrijuit hun werk kunnen doen.
Lekken
Hoewel het populair is te zeggen dat alles in Den Haag ‘toch wel uitlekt’ geldt dat zeker niet voor de notulen van de ministerraad. Die hebben de status ‘zeer geheim’ en worden twintig jaar achter slot en grendel bewaard. Voortijdige schending van de geheimhouding is een ambtsmisdrijf en kan worden bestraft met maximaal één jaar cel of een boete van ten hoogste 21.750 euro.
Dat betekent niet dat er nooit passages op straat zijn beland. In 2009 lekten notulen uit van een discussie in de ministerraad over de uitdieping van de Westerschelde. Daaruit bleek dat toenmalig PvdA-minister van Financiën Wouter Bos zich grote zorgen maakte over de kosten van de wens om de Hedwigepolder toch niet onder water te laten lopen (wat later alsnog gebeurde). Premier Jan Peter Balkenende - die als Zeeuw de polder graag behouden zag - was boos en schakelde de Rijksrecherche in om uit te zoeken wie er had gelekt. Een dader werd nooit gevonden.
Vitale belangen
Ook nu is de kans aanwezig dat het kabinet besluit de Rijksrecherche in actie te laten komen. Maandag in het extra beraad wordt hierover beslist. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans liet eerder deze week weten principieel van mening te zijn dat een lek uit de ministerraad altijd onderzocht zou moeten worden, omdat schending van de geheimhouding vitale belangen van de staat zou kunnen schaden, zei hij tegen RTL Nieuws.
In regeringskringen wordt echter geschamperd dat zo’n onderzoek ‘toch niks oplevert’. Tegelijkertijd vrezen partijen de gevaren van actieve openbaarmaking van de notulen na een lek, zoals nu gebeurt. ,,Je weet nu al dat Geert Wilders volgende week gaat roepen dat hij ook de notulen over corona of de gaswinning in Groningen wil hebben", zegt een betrokkene.
Terwijl er volgens regeringsbronnen goede redenen zijn dat wat er in de ministerraad wordt besproken geheim blijft: de regering wordt immers geacht met één mond te spreken. Als zou uitkomen dat bepaalde ministers binnenskamers hun bedenkingen over bepaalde besluiten hebben geuit, wordt het moeilijker regeren.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk al onze politieke video's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Gewone Nederlanders over Haagse sores: ‘Niet zo hakketakken, regel een kabinet!’
Ruim een maand na de verkiezingen zit de kabinetsformatie muurvast. Het onderlinge vertrouwen is broos nu blijkt dat het kabinet informatie achterhield in de toeslagenaffaire en sprak over Kamerlid Pieter Omtzigt. Wat vindt de gemiddelde Nederlander eigenlijk van de Haagse sores? -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
OM vervolgt Volt-leden niet voor smaad en laster in kwestie-Gündogan
Het Openbaar Ministerie heeft de aangifte van Nilüfer Gündogan geseponeerd. Het Kamerlid betichtte haar voormalige partij Volt en een aantal partijleden van smaad en laster. Volgens het OM dient Gündogan, die begin dit jaar uit de fractie van Volt werd gezet, ‘een andere weg dan de strafrechtelijke weg’ te bewandelen. -
PREMIUMInterview
CDA laat pijler stikstofplan los: ‘2030 is niet heilig’
Coalitiepartij CDA trekt zijn handen af van het kabinetsdoel om al in 2030 overal de stikstofuitstoot met de helft te hebben verminderd. Partijleider Wopke Hoekstra pleit voor meer tijd en een ‘herstart’ van het proces. Daarmee laat hij een belangrijke coalitieafspraak los. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper.
-
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
27
Kabinet wil biologische boeren ontzien bij stikstofaanpak
Het kabinet gaat bestuderen hoe biologische boeren ontzien kunnen worden bij de stikstofaanpak. Dat heeft minister Christianne van der Wal (VVD) beloofd aan natuur- en milieuorganisaties in een gesprek onder leiding van Johan Remkes. -
PREMIUM
Oud-minister Veerman over stikstofprobleem: Nederland heeft het verbruid in Brussel
Het is een illusie te denken dat Brussel Nederland zal helpen bij het versoepelen van de stikstofregels. Volgens oud-minister Cees Veerman hebben we al ons krediet opgebruikt.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer