Schouten maakt zich geen zorgen om lege schappen tijdens kerst door boze boeren

videoMinister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) maakt zich geen zorgen om het dreigement van boeren om geen voedsel te leveren aan supermarkten rond de kerst. Het kabinet wil blijven praten met de boeren, zegt de bewindsvrouw vanmorgen.

Boerenorganisatie Farmers Defence Force dreigt rond kerst de voedselvoorziening plat te leggen. Ook zouden er plannen rondgaan om distributiecentra van supermarkten te blokkeren. De boeren willen zo duidelijk maken dat voedselvoorziening niet vanzelfsprekend is. Ze eisen drie miljard euro van het kabinet om met de PFAS- en stikstofproblemen om te gaan.

Supermarkten maken zich zorgen over de plannen en noemen het zinloos de consument en winkels te confronteren met lege schappen in de drukste periode van het jaar. 

Gesprek

Volgens Schouten is het goed om ‘stil te staan bij het feit dat we gezond voedsel hebben dat in grote mate aanwezig is’. Het kabinet is in gesprek met de boeren. ,,Wat mij betreft blijven we dat ook.’’

,,Het gaat niet zozeer alleen om de vraag heb ik nou genoeg voedsel voor de kerst of niet, ik denk dat het een breder vraagstuk is over hoe we een probleem oplossen met elkaar in Nederland.’’ Daar is het kabinet hard mee bezig, aldus Schouten.

Wegens de stikstofcrisis en PFAS-normen trokken de boeren eerder massaal naar Den Haag, blokkeerden ze diverse op- en afritten van snelwegen en protesteerden ze bij provinciehuizen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze zijn nog steeds niet blij met het kabinetsbeleid als het gaat om stikstofuitstoot en PFAS-normen. Vorige maand presenteerden ze eigen plannen om de uitstoot te verminderen, maar die zijn niet overgenomen, aldus voorzitter Mark van den Oever van Farmers Defense Force. 

Meer acties

Andere acties rond de feestdagen zijn ook niet uitgesloten, zoals het platleggen van Schiphol of het verkeer in heel het land. ,,Of alles tegelijk’’, aldus de voorzitter.

In een brief aan andere boeren schrijft de voorzitter over de belangrijke rol die zij spelen in de consumptiemaatschappij. ‘Volle schappen, lage prijzen, dat kent de consument. (..) Nederlandse boeren of een eerlijke prijs voor hen, is daarin van geen belang.’ Als hij schrijft over het belang van goed, gezond en bereikbaar voedsel, voegt hij daaraan toe: ‘Want wat als er een kinkje in die kabel komt? We gaan het beleven. Binnenkort...’

Bekijk hier eerdere video's over de boerenprotesten:

Minister Schouten op het malieveld tijdens het landelijk boerenprotest in oktober
Volledig scherm
Minister Schouten op het malieveld tijdens het landelijk boerenprotest in oktober © ANP