Screening agent strenger om corruptie tegen te gaan
Politieagenten worden binnenkort strenger en vaker gecontroleerd op hun betrouwbaarheid. Het kabinet wil op die manier corruptie voorkomen, een meerderheid in de Tweede Kamer schaart zich hierachter.
Reden is een reeks aan corruptieschandalen bij de politie, waaronder die rond politiemol Mark M. in 2015 die drie jaar lang politiegegevens verkocht aan criminelen.
Daarnaast is een lek in het beveiligingsteam van PVV-leider Geert Wilders direct aanleiding. Beveiliger Faris K. bleek informatie over Wilders’ beveiliging te hebben gedeeld en was bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) aangenomen terwijl hij al eens was veroordeeld voor het lekken van politie-informatie.
Agenten worden straks vaker en nauwgezetter tegen het licht gehouden, schrijft het kabinet in het wetsvoorstel.
Zwaarder
Straks komt er bijvoorbeeld een waarschuwing bij een chef als een agent al is veroordeeld. Dat was nu nog geen automatisme. Daarnaast moet er ‘incidenteel’ weer een zogenoemd betrouwbaarheidsonderzoek kunnen worden gedaan, als ‘feiten of omstandigheden dit rechtvaardigen’. En anders na ‘het verstrijken van een bepaalde termijn’. Bovendien wordt bij een gevoeliger of hogere functie een ‘zwaarder screeningsregime’ toegepast.
,,Het gaat er om dat er nog intensiever controle mogelijk wordt, op meer momenten en met meer instrumenten’’, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie).
Het gaat er om dat er nog intensiever controle mogelijk wordt, op meer momenten en met meer instrumenten
Ook moeten agenten zelf melding doen als er ‘relevante wijzigingen’ zijn in hun ‘financiële positie’, als ze lid worden van een motorclub of bijvoorbeeld met een verslaving kampen. Ook moeten zij alarm slaan als er mensen in hun directe omgeving ‘risicovolle personen’ blijken te zijn. Agenten die niet door een screening kwamen, konden eerder niet worden ontslagen. Straks kan dat wel.
Kosten
Ook externe beveiligers of experts die werken voor de politie en in aanraking komen met vertrouwelijke of gevoelige informatie, zullen (vaker) een betrouwbaarheidsonderzoek moeten ondergaan.
De invoering van de nieuwe regels gaat ongeveer 460.000 euro kosten, schat het kabinet in. Daarna zijn er jaarlijkse kosten.
In de Tweede Kamer is ruime steun voor het plan. ,,Vertrouwen is goed, maar controle is beter’’, zei PVV-Tweede Kamerlid Lilian Helder. ,,Niet alle denkbare integriteitsschendingen zullen te voorkomen zijn, maar we denken dat dit voorstel wel veel problemen kan voorkomen’’, denkt VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
met video
‘Belangrijk diplomatiek signaal’: Nederlandse ambassade keert terug in Kiev
De Nederlandse ambassade in Oekraïne keert weer terug naar Kiev. Eerst zal een handvol diplomaten in de hoofdstad aan de slag gaan, daarna wordt de post uitgebreid. Dit is een ‘belangrijk diplomatiek signaal’, zegt minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA). -
met Video8
Hoekstra over Poetin-speech: ‘Fabeltjes om Russen bos in te sturen’
Vladimir Poetin stuurt zijn ‘bevolking het bos in’ met ‘fabeltjes’ om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigen. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) gezegd, na de speech van de Russische president vanochtend. -
Onderzoek mondkap-order Sywert weer vertraagd: voor de zomer niet klaar
Het accountantsonderzoek naar de mega-order mondkapjes van Sywert van Lienden is niet voor het zomerreces klaar. Dat meldt verantwoordelijk minister Conny Helder voor Langdurige Zorg (VVD) zojuist aan de Tweede Kamer. Deloitte heeft opnieuw langer de tijd nodig.
-
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Kabinet stuurt pantserhouwitsers naar Oekraïne ondanks bedenkingen
Nederland geeft ondanks kritische geluiden uit de krijgsmacht ‘een beperkt aantal’ pantserhouwitsers aan Oekraïne. Dat gebeurt samen met de Duitsers, zegt minister Kajsa Ollongren (Defensie) vandaag na overleg in Duitsland. -
Kabinet in gesprek over bevrijdingsfestivals in financiële nood
Het kabinet gaat in gesprek met de door hen gesubsidieerde geldschieters van bevrijdingsfestivals die op zwart zaad zitten. Bezoekers van het festival in Groningen moesten vandaag bijvoorbeeld voor het eerst entree betalen. Kamerleden vinden dat de festivals gratis moeten blijven.