Segers na uitsluiten Rutte: Kritiek daarop moet ik me aantrekken
Gert-Jan Segers steekt vandaag de hand in eigen boezem: de ChristenUnie-leider vindt dat hij zich de kritiek op zijn uitsluiting van VVD-leider Mark Rutte ‘moet aantrekken’. In een speech op een congres van zijn partij herhaalde Segers zijn uitsluiting niet, maar handhaaft zijn pleidooi dat er ‘echt een omslag moet komen’.
Na het veelbesproken debat over de uitgelekte verkenningsverslagen (‘Pieter Omtzigt: functie elders’) zei Segers dat zijn partij niet meer zou toetreden tot een volgend kabinet onder leiding van VVD’er Mark Rutte.
De achterban van Segers week uiteen: volgens een peiling van het Nederlands Dagblad steunde slechts 53 procent van de aanhang dat besluit.
Segers zegt oog te hebben voor die kritiek: ,,De perceptie was dat ik in mijn kritiek op de politieke cultuur in Den Haag te veel de man heb gespeeld en te weinig de bal. Te veel Rutte, te weinig ons allemaal. En als dat de perceptie van veel mensen is, dan moet ik me dat aantrekken. Als je kritiek krijgt, moet je dat nooit te snel van je af laten glijden. Als iemand je een spiegel voorhoudt, moet je er altijd even goed in kijken.”
Segers zegt verder: ,,Ik wil niet genadeloos zijn voor personen. Maar ik wil wel hard zijn over een ongezonde politieke cultuur en voor een genadeloze overheid. Daar moet echt een omslag in komen.”
De partijleider erkent dat hij de afgelopen jaren in de coalitie met VVD, CDA en D66 deel was van het verbond dat met tal van overlegjes het beleid zo plooide dat de rol van de oppositie en Tweede Kamer klein was. Vaak werd beleid tussen de partijleiders op maandagochtend bepaalt, op vrijdag ‘afgestempeld’ in de ministerraad en tijdens debatten in de Tweede Kamer krampachtig overeind gehouden.
Cultuur
Veelzeggend was de afschaffing van de dividendbelasting die Segers karakteriseerde als ‘een meloen’ die hij moest ‘doorslikken’. ,,De politieke cultuur staat niet los van Mark Rutte, zeker niet. Maar die oude cultuur staat of valt niet met één man. Ook wijzelf maken er deel vanuit.”
Hij noemt het ‘een politieke cultuur waarin kritiek en een open debat een hinderlijke onderbreking lijken van het managen van het land’. ,,Een cultuur waarin Kamerleden die zich het lot aantrekken van 30.000 gezinnen het sterke gevoel hebben dat ze worden tegengewerkt. Een cultuur waarin alles erop gericht is om politiek gedoe te voorkomen. Een cultuur waarin macht vaker de doorslag geeft dan de menselijkheid.”
Volgens Segers hinkte hij over Rutte op twee gedachten. Dat Rutte tóch degene bleek te zijn die over CDA’er Pieter Omtzigt had gesproken in de verkenning, schaadde het vertrouwen. Het directe ontslag van Rutte ging hem te ver. Hij noemt het ‘onverantwoord om midden in een Coronacrisis de minister-president per direct weg te sturen’. ,,Tegelijk wilden wij na die nacht niet door met business as usual. Wij wilden niet de suggestie wekken dat de vier partijen van de oude coalitie, die als enigen níet voor de motie van wantrouwen stemden, dan ook maar de nieuwe coalitie moesten vormen.”
Bekijk hieronder onze video’s over de formatie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
Kabinet zit zonder coronawet na blokkade Eerste Kamer: ‘Dan maar weer noodverordening’
De meerderheid van de Eerste Kamer keert zich -als verwacht- tegen de zoveelste verlenging van de tijdelijke coronawet. Partijen vinden het onverantwoord om een wet in leven te houden die zulke ingrijpende restricties bevat. -
Waterschapsverkiezingen op de schop: einde ‘ondemocratische’ boerenzetels in zicht
De verkiezingen voor het waterschap gaan op de schop. Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks te steunen. Boeren en natuurorganisaties krijgen geen vaste zetels meer. -
PREMIUM2
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
met video
Woede in Kamer over volle asielopvang Ter Apel: ‘Verschrikkelijk en mensonterend’
In de Tweede Kamer is met woede en afschuw gereageerd op beelden uit Ter Apel, waar bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers mensen afgelopen nacht uren buiten moesten wachten op een slaapplek. ‘Te triest voor woorden’, en ‘onacceptabel’, aldus een groot deel van de oppositiepartijen. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) erkent dat het ‘flink is misgegaan’.
-
Waarom Kaag niet bang hoeft te zijn van het D66-congres
Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra probeerden de Oekraïense premier Zelenski deze week een hart onder de riem te steken. Maar in de speeches ging het er vooral om wat de Nederlandse bewindslieden níet zeiden. En D66-leider Sigrid Kaag moet zondag andermaal in gesprek over de affaire-Van Drimmelen. Maar moet Kaag vrezen voor haar positie? -
update
Schip met Russische gasolie ligt nog altijd voor anker op Noordzee, nog geen verzoek tot aanmeren
Het omstreden schip met Russische olie aan boord ligt nog altijd voor anker op de Noordzee. De tanker Sunny Liger was al van Zweden uitgeweken naar Rotterdam en ligt nu voor de kust van Amsterdam. Er is vanuit het schip nog geen aanvraag gedaan om de Amsterdamse haven binnen te komen. Ook zijn de slepers en vastmakers nog niet gevraagd om assistentie, laat een woordvoerder van de Port of Amsterdam weten. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.