Arie Slob (ChristenUnie), minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media na de wekelijkse Ministerraad.
Volledig scherm
Arie Slob (ChristenUnie), minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media na de wekelijkse Ministerraad. © Guus Schoonewille

Slob: Met extra onderwijsgeld kunnen bonussen en toelages worden uitgekeerd

Het eenmalige extra geld dat het onderwijs door het kabinet in het vooruitzicht is gesteld, kan uitgegeven worden aan bonussen waarmee de grote steden leraren kunnen lokken uit gebieden waar het lerarentekort minder nijpend is. Dat zei minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs na afloop van de ministerraad.

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen beloofde premier Mark Rutte gisteren voor volgend jaar extra geld te zoeken, mits het basisonderwijs eerst een nieuwe cao afsluit. De onderwijsbonden hadden daar geen goed woord voor over en deden dat af als chantage. Volgens Slob kan dat incidentele geld – de hoogte van het bedrag is nog niet bekend – beter niet in de cao worden gestoken, maar naar de scholen zelf gaan.

,,Dan kunnen de leraren zelf meebeslissen hoe het wordt uitgegeven. Dat kan dan ook in de vorm van een arbeidsmarkttoelage”, stelt Slob. Hij doelt daarmee bijvoorbeeld op bonussen om nieuwe leraren te lokken of toelages voor alle docenten die al op een school werken.

Werkdruk

Ook bij de verdeling van het extra geld dat eerder werd vrijgemaakt om de werkdruk in het basisonderwijs te drukken, beslissen leraren zelf mee. ,,Scholen bepalen dan wat voor hen helpt. We hebben gezien dat dat echt heel goed werkt. Dat smaakt wel naar meer.”

De bewindsman benadrukt dat het voor scholen ook nu al mogelijk is om dergelijke financiële extraatjes te verdelen. ,, Ook in de nieuwe cao kunnen daarover afspraken worden gemaakt.”