Staatssecretaris Mona Keijzer
Volledig scherm
Staatssecretaris Mona Keijzer © ANP

Staatssecretaris: Berekening hogere energierekening deugt niet

De gemiddelde energienota gaat volgend jaar niet omhoog met 360 euro. De berekening van energievergelijker Gaslicht.com deugt niet, stelde staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vanmiddag in de Tweede Kamer. 

Keijzer reageerde op vragen van PVV-Kamerlid Alexander Kops, die verwees naar de becijfering van Gaslicht.com, waaruit blijkt dat een gemiddeld gezin in 2019 maar liefst 360 euro meer gaat betalen voor energie. ,,Dit kabinet maakt energie onbetaalbaar. Dat is schandalig, de gewone man en vrouw worden kaalgeplukt. Dat kan gewoon niet’’, aldus Kops. 

Eneco, een van de drie grote energiebedrijven in Nederland, verhoogt op 1 januari zowel de stroom- als de gasprijs. Volgens Gaslicht.com wordt stroom 3 cent duurder per kilowattuur en gas 7 cent per kubieke meter. Een driepersoonsgezin (3.500 kilowattuur stroom en 1.500 kuub gas) is daardoor in 2019 ruim 200 euro extra kwijt. Ook de belastingen rond energie stijgen volgend jaar flink, waardoor zo’n huishouden nog eens 160 euro meer kwijt is in 2019. 

Verkeerd gemiddelde

Volgens Keijzer klopt dat beeld van een gemiddeld gezin echter niet, zei ze vanmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer. ,,Het gemiddelde gezin verbruikt in de rekensom van Gaslicht.com 25 procent meer dan een gemiddeld gezin daadwerkelijk doet. Dat verbruik wordt geschat op 2.500 kilowattuur stroom en 1100 kuub gas’’, zei ze.

Ook de verhoging van de prijs van stroom en gas klopt niet, meent de bewindsvrouw. ,,Een stijging van 3 cent voor stroom en 7 cent voor gas betekent respectievelijke een stijging van 60 en 25 procent. Dat lijkt mij onrealistisch. Sterker nog, uit de raming blijkt juist dat de kosten zullen dalen.’’

Keijzer benadrukte dat - ondanks de volgens haar foutieve berekening - de betaalbaarheid van de energietransitie wel een belangrijk thema is voor het kabinet. ,,Als iedereen te veel moet betalen, daalt het draagvlak. We zijn ons er zeer van bewust dat er mensen zijn die de eindjes aan elkaar moeten knopen.’’ Het kabinet onderzoekt nog wat de consequenties van de energietransitie zijn, en welke maatregelen er moeten worden genomen om die betaalbaar te houden voor iedereen. 

Energiebedrijven gebruiken hoger gemiddelde dan Keijzer

Het door Keijzer bekritiseerde gemiddelde van Gaslicht.com lijkt wellicht wat aan de hoge kant, maar zelf neemt de staatssecretaris juist een bijzonder laag gemiddelde. Volgens het CBS bedroeg het gemiddelde energieverbruik vorig jaar 1240 kubieke meter gas en 2980 kilowattuur stroom. Dat hangt uiteraard ook af van of de winter streng is.

Kijken we naar de drie grote energiebedrijven dan hanteert Nuon 1450 m3 gas en 3.000 Kwh/uur stroom. Essent noemt op de eigen site 3400 kWh stroom en 1500 kuub gas, vrijwel hetzelfde als de berekening van Gaslicht.com. 

Eneco werkt van de grote bedrijven met het laagste gemiddelde: 1200 kuub gas en 2800 kilowattuur stroom. Maar ook dat is nog hoger dan de getallen van Keijzer. Milieu Centraal, dat consumenten adviseert over energiebesparing, gaat weer uit van 1470 m3 gas en 3000 kWh stroom.

Reactie Gaslicht.com

Ben Woldring directeur van Gaslicht.com stelt dat zijn bedrijf al jaren met 3500 Kwh stroom en 1500 kuub gas werkt. ,,Dat is een betrouwbare schatting. Wij passen de gemiddeldes eens in de zoveel jaren aan, dat werkt duidelijker voor consumenten. Die kunnen daardoor de langjarige trend zien.”

Eerder werkte Gaslicht.com met 1800 kuub gas per jaar, maar dat is naar beneden aangepast. ,,Huizen worden steeds energiezuiniger. Tegelijk gaat het elektriciteitsverbruik juist omhoog omdat we steeds meer apparaten hebben.”

Zelf kan hij niet zoveel met Keijzers opmerkingen. ,,Iedereen gebruikt iets andere gemiddelden, sowieso is elk huishouden anders. Zowel qua aantal gezinsleden als in de mate van waarin huizen geïsoleerd zijn. Dat beïnvloedt allemaal het verbruik. Het gaat om de trend en die is komend jaar enorm omhoog. Wat Keijzer ook zegt, energie gaat véél duurder worden.”

Ben Woldring, directeur Gaslicht.com
Volledig scherm
Ben Woldring, directeur Gaslicht.com © Guus Schoonewille