Volledig scherm
PREMIUM
Gemeenten,burgemeesters geven fastfoodzaken vrij baan. Hamburger; friet; milkshake; Mac Donalds; Burger King; illustratie © Mark Reijntjens

Staatssecretaris Blokhuis: Ik gun iedereen zijn kroket of patatje oorlog

Staatssecretaris Paul Blokhuis (CU, Volksgezondheid) wil niemand zijn kroketje afpakken. Maar de man achter het Nationaal Preventieakkoord ziet ook wel dat de grote opmars van fastfood niet bepaald helpt om overgewicht tegen te gaan. ,,Vier fastfoodketens bij elkaar langs de snelweg zijn lastig te rijmen met het streven om Nederland gezonder te laten eten.”

U woont niet ver van Zwolle. Daar bevindt zich sinds vorige maand langs de snelweg een foodcourt met een Burger King, KFC en FEBO bij elkaar. Vindt u dat wenselijk?

,,Ik vind dat niet helemaal in lijn met ons streven naar gezonder eten en het tegengaan van overgewicht. Ik weet ook niet of de gemeente Zwolle er zelf de vinger in heeft gehad, of dat Rijkswaterstaat de vergunningen heeft afgegeven. Ik weet wel dat juist Zwolle begonnen is met het project Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Mét resultaat. Het overgewicht onder de Zwolse jeugd is afgenomen.”

Is de opmars van fastfoodketens nog te stuiten? Bekijk de video: