Staatssecretaris grijpt in om gedupeerden toeslagenaffaire eerder te helpen
Met videoGedupeerden in de toeslagenaffaire moeten sneller worden geholpen. Staatssecretaris Aukje de Vries (Financiën) neemt een aantal maatregelen zodat mensen die zich hebben gemeld een jaar eerder uitsluitsel krijgen of en hoeveel compensatie zij krijgen.
In het huidige tempo zouden de laatste toeslagenouders pas tegen 2027 zijn geholpen. De Vries stelt die ambitie nu bij: in het eerste kwartaal van 2025 moet 90 procent van de melders te horen hebben gekregen of zij bovenop de Catshuisvergoeding van 30.000 euro nog meer schade vergoed zouden moeten krijgen. De laatste 10 procent moet een half jaar later zijn beoordeeld.
De hersteloperatie loopt allesbehalve vlekkeloos. Na een moeizame start dreigt de genoegdoening vast te lopen. Dit komt vooral doordat inmiddels al meer dan 4000 keer bezwaar is aangetekend. Mensen vinden bijvoorbeeld dat zij ten onrechte zijn afgewezen voor de 30.000 euro. Ook komt het voor dat gedupeerden vinden dat zij meer schade hebben geleden dan na het uitdiepen van het dossier naar boven is gekomen.
Angstcultuur
De grote stroom aan bezwaarschriften zorgt voor zand in de motor: nog geen 10 procent van de bezwaren is afgehandeld en tegelijkertijd blijven er nieuwe binnenstromen. Inmiddels is er al bijna 16 miljoen euro betaald aan dwangsommen omdat er niet tijdig op de bezwaarschriften is beslist.
Die situatie trekt een zware wissel op de organisatie die belast is met het herstel, meldde NRC woensdag op basis van eigen onderzoek. Medewerkers klagen over inefficiënte en trage werkprocessen en zeggen tegen de krant dat er sprake is van een ‘angstcultuur’.
Ik begrijp het ongeduld. Ouders willen verder met hun leven
De Vries erkent dat er ‘knelpunten’ zijn, die het herstel kunnen vertragen. ,,Ik betreur het dat mensen zich niet gehoord voelen. Signalen die er zijn moeten worden opgepakt. Dat gebeurt ook”, zegt ze.
Tegelijkertijd benadrukt De Vries dat er door de herstelorganisatie hard wordt gewerkt. ,,Ik begrijp het ongeduld. Ouders willen verder met hun leven. Maar ik moet ook eerlijk zijn: het kan soms niet sneller. Maar ik vind ook dat je verwachtingen moet waarmaken.”
Weglakken tijdrovende klus
Daarom neemt ze een aantal maatregelen om processen te versnellen. Zo moeten bezwaren eerder worden behandeld door de inzet van bemiddeling (mediation) en door afspraken met ouders vaker schriftelijk vast te leggen in vaststellingsovereenkomsten. Ook wil De Vries het uitdiepen van dossiers - de zogeheten integrale beoordeling - gaan versnellen voor de groep van 15.000 mensen die na een eerste check niet als gedupeerd wordt beschouwd.
Daarnaast kondigt ze aan dat de herstelorganisatie, waar nu 1500 mensen werken, dit en volgend jaar extra personeel gaat aannemen. Verder wil de Vries het weglakken van privacygevoelige informatie in dossiers - een tijdrovende klus - via ingekochte software gaan automatiseren of uitbesteden aan bijvoorbeeld uitzendpersoneel. ,,Maar dat kan natuurlijk alleen onder strikte voorwaarden”, aldus de staatssecretaris.
Op verzoek van de Tweede Kamer onderzocht De Vries ook nog een aantal andere versnellingsopties. Zo zouden mensen die in eerste instantie niet als gedupeerde worden gezien geen mogelijkheid meer krijgen om hun hele dossier te laten uitdiepen. Maar De Vries heeft hier niet voor gekozen, zegt ze. ,,Ik vind dat de rechtsbescherming overeind moet blijven. Bovendien acht ik het een te grote stap om tijdens te wedstrijd de spelregels te veranderen.”
Vijf miljard euro
Inmiddels hebben 59.400 mensen zich gemeld als gedupeerde. 28.000 van hen hebben inmiddels 30.000 euro uitbetaald gekregen. Dat heeft tot dusver 840 miljoen euro gekost. De totale kosten van de hersteloperatie worden echter ingeschat op ruim 5 miljard euro. Dit komt doordat de werkelijke schade voor mensen soms hoger was dan 30.000 euro. Er zijn ook gedupeerden die door schulden, stress of ziekte - of een combinatie daarvan - hun baan of huis kwijtraakten of arbeidsongeschikt werden. Ook deze schade wordt door de overheid vergoed. Daarnaast worden schulden bij bijvoorbeeld de Belastingdienst kwijtgescholden.
Wat was het alternatief? Als we iedereen vanaf het begin maatwerk hadden geboden, had het nog langer geduurd
De Vries erkent dat de nieuwe deadlines in 2025 door veel ouders nog steeds als laat gezien worden. ,,Elke dag wachten is een dag te lang.”
Terugkerende kritiek op de hersteloperatie is dat mensen die het minst gedupeerd zijn het snelst worden geholpen, terwijl de slachtoffers die het diepst in de put belandden het langst moeten wachten. De Vries zegt begrip te hebben voor dat gevoel. ,,Maar wat was dan het alternatief? Als we iedereen vanaf het begin maatwerk hadden geboden, had het nog langer geduurd. Terwijl we nu met die 30.000 euro tenminste de eerste nood kunnen lenigen.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
CDA preekt eenheid, maar partijgenoten spelen elkaar zwartepiet toe: ‘Ze klinkt meer als D66'er’
Het CDA wil rust en eenheid uitstralen, maar intern sluimert de onvrede en ontbreekt het aan duidelijkheid. Provinciale lijsttrekkers komen donderdag ook nog eens samen, onderling spelen CDA’ers elkaar de zwartepiet toe. ‘Wat nu? Ik weet het niet’. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
Organisatie die problemen ouders in toeslagenaffaire moet oplossen dreigt vast te lopen
De organisatie die de problemen van gedupeerde ouders in het toeslagenschandaal moet oplossen, de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), dreigt volledig vast te lopen. Ook zou er sprake zijn van een angstcultuur. Dat schrijft Nieuwsuur na gesprekken met tientallen medewerkers en oud-medewerkers van de UHT. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
PREMIUM
Zelfs CDA'ers snappen dat Tubbergen massaal op BBB stemt: ‘Dictaten werken hier gewoon niet’
Nergens is de BBB zo populair als in het Twentse Tubbergen: één van de veiligste en welvarendste gemeenten ven Nederland, en tot voor kort ook het ultieme CDA-bolwerk. Zelfs aanhangers van die partij begrijpen de redenen achter de aardverschuiving. ,,Landelijk is het gewoon bagger.”Tubbergen
-
Podcast Politiek dichtbij
Hoe de zwakke plek van Willem-Alexander het koningshuis bedreigt
Even iets anders dan de megawinst van BBB of de positie van CDA-leider Wopke Hoekstra. Vandaag in de podcast Politiek Dichtbij: waarom de populariteit van koning Willem-Alexander kelderde. -
-
-
CBS trekt omstreden conclusie over uithuisplaatsingen toeslagenkinderen in
Het CBS trekt een omstreden conclusie in, over uithuisplaatsingen van kinderen in gezinnen die slachtoffer werden in de toeslagenaffaire. Het CBS stelde: ‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet’, en zette zo de deur open voor harde kritiek. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer