Staatssecretaris Mark Harbers.
Volledig scherm
Staatssecretaris Mark Harbers. © EPA

Staatssecretaris Harbers moest onderduiken na bedreigingen

Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van Justitie en Veiligheid en zijn man moesten afgelopen week onderduiken vanwege ernstige dreigementen rond de asielzaak van Lili en Howick. De twee werden ondergebracht op een schuiladres.

De bedreigingen aan het adres van Harbers namen al lange tijd toe, zo zeggen bronnen. De staatssecretaris weigerde tot gisteren gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid om de Armeense tieners Lili en Howick een verblijfsvergunning te geven.

Hoewel Harbers en zijn partner moesten onderduiken, was hij afgelopen vrijdag wel aanwezig bij de ministerraad in Den Haag. De dreigementen zouden geen rol hebben gespeeld bij het besluit van Harbers om Lili en Howick in Nederland te laten blijven.

Volgens een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid hebben bewindslieden van Justitie en Veiligheid ‘soms te maken met bedreigingen’. ,,Dat geldt ook voor staatssecretaris Harbers de afgelopen periode. Dan worden passende maatregelen genomen, zichtbaar en onzichtbaar. We doen verder geen mededelingen over de aard van de bedreigingen en maatregelen.”

Zelfmoord

In Den Haag zingt rond dat de moeder van Lili en Howick afgelopen weekend met zelfmoord zou hebben gedreigd als haar kinderen Nederland zouden moeten verlaten.  ,,Het is een storm in een glas water. Het was geen dreigement, maar een moment van wanhoop van een moeder die bang was dat haar kinderen de vernieling in werden geholpen", zegt een vriendin van de moeder. ,,Zo’n moment zou elke ouder in haar situatie hebben gehad. Het was ook snel weer verdwenen. Ze is die avond rustig gaan slapen. De kinderen hebben dit niet gehoord. Het is opgeblazen en uit zijn verband gerukt.”