Statiegeld op plastic flesjes vanaf volgend jaar juli
Per 1 juli 2021 wordt statiegeld op plastic flesjes ingevoerd. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) met het verpakkend bedrijfsleven afgesproken, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Het gaat om 15 cent per flesje.
Voor grote plastic flessen (vanaf 1 liter) blijft het statiegeld 25 cent. Inleveren kan bij zo’n 12.000 verkopers in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars. Scholen en sportverenigingen kunnen daarnaast vrijwillig kiezen voor een innamepunt.
De maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Producenten van flesjes frisdrank en water zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem en dragen hiervan de kosten. Horeca en kleine bedrijven zijn vrijgesteld van de verplichting kleine plastic flesjes in te zamelen.
Doelen niet gehaald
In 2018 werd al afgesproken met het bedrijfsleven en de gemeentekoepel VNG om het aantal kleine plastic flesjes wat in het milieu belandt met 70 tot 90 procent af te laten nemen. Als deze doelstelling niet werd behaald, zou statiegeld ingevoerd worden. Dat is nu het geval.
Jaarlijks gaan zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes over de toonbank, zo’n 100 miljoen daarvan belanden in het milieu. De inschattingen zijn dat met dit statiegeldsysteem 90 procent van de plastic flessen, zowel klein als groot, wordt ingeleverd.
Ook minder blikjes in milieu
De volgende stap die Van Veldhoven tegen het zwerfafval zet, ook onder druk van de Tweede Kamer, is het aantal blikjes in het milieu verminderen. Van Veldhoven hanteert een vergelijkbare aanpak als bij de flesjes. In het najaar van 2021 moet 70 tot 90 procent minder blikjes in het zwerfafval zijn gerealiseerd. Lukt dat niet, dan volgt ook statiegeld op blikjes.
Van Veldhoven: ,,Ik vind dat linksom of rechtsom het aantal blikjes in het zwerfafval sterk moet afnemen. Het voorbereiden van de wet- en regelgeving voor statiegeld op blikjes hebben we inmiddels gestart, zodat die klaarligt mochten we overgaan tot invoering van statiegeld op blikjes.”
Niet alleen plastic flesjes, maar ook blikjes blijken de plastic soep te vergroten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video2
Greenpeace haalt uit naar kabinet na uitblijven landbouwakkoord: ‘Geloofwaardigheid staat op het spel’
-
PREMIUM19
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Kamer wil statiegeld op blikje
Wie een blikje frisdrank koopt, moet daarover straks statiegeld betalen. Een Kamermeerderheid wil staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) dwingen om een systeem op te tuigen voor statiegeld op blik. De regeling kan dan ingaan per 2022. -
met video
Asielzoeker met B-status? D66 en CU voelen er niets voor
Het kabinet blijft intern verdeeld over de vraag hoe de hoge asielinstroom beteugeld moet worden. Een plan om een deel van de asielzoekers een B-status toe te kennen, lijkt ook al de oplossing niet. -
podcast
Ook Rutte in zijn vieze Saab krijgt het niet voor elkaar
Ook 24 uur onderhandelen bracht geen landbouwakkoord , terwijl het o zo nodig is in de stikstofaanpak dat boeren en kabinet op een lijn komen. Wat nu? En hebben minister Sigrid Kaag (Financiën) en haar collega’s de boekhouding van de overheid wel op orde?
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
Kabinet kan er niet meer omheen: statiegeld op plastic flesjes
Het kabinet besluit waarschijnlijk binnenkort om statiegeld op plastic flesjes in te voeren. Nu uit nieuwe cijfers blijkt dat het aandeel plastic flesjes in zwerfafval niet is gedaald, heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) geen andere optie dan statiegeld per 2021 verplicht te stellen. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.