Pim Fortuyn (Lijst Pim Fortuyn), Paul Rosenmöller (GroenLinks), presentator Paul Witteman, Hans Dijkstal (VVD) en Thom de Graaf (D66) kijken naar de laatst binnenkomende uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in 2002, net voor het begin van het afsluitende lijsttrekkersdebat.
Volledig scherm
PREMIUM
Pim Fortuyn (Lijst Pim Fortuyn), Paul Rosenmöller (GroenLinks), presentator Paul Witteman, Hans Dijkstal (VVD) en Thom de Graaf (D66) kijken naar de laatst binnenkomende uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in 2002, net voor het begin van het afsluitende lijsttrekkersdebat. © ANP

Terugblik op legendarisch tv-debat met Fortuyn en Melkert: ‘Zó desastreus? Dat kon ik niet vermoeden’

Een politiek drama, dat in het collectieve geheugen van Nederland staat gegrift: dát is het het lijsttrekkersdebat met een triomferende Pim Fortuyn twintig jaar geleden in het oude stadhuis in Amersfoort. Het debat veranderde de Nederlandse politiek en had desastreuze gevolgen voor Ad Melkert (PvdA) en Hans Dijkstal (VVD). Hoe kon het gebeuren dat op deze avond politieke geschiedenis werd geschreven? Een blik achter de schermen met betrokkenen.