Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken
Volledig scherm
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken © ANP

Terughalen twee Zwolse IS-kinderen ‘unieke situatie’, geen nieuw kabinetsbeleid

De operatie waarbij Nederland twee kinderen van IS-strijders heeft teruggehaald uit Syrië is ‘uniek’ en geen opmaat naar nieuw kabinetsbeleid. Dat zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) vanmiddag in de Tweede Kamer. Hij benadrukt daarnaast dat de kinderen te jong zijn om geïndoctrineerd te zijn, waardoor ze geen gevaar voor Nederland vormen. 

Quote

De lijn is nog steeds: geen consulaire bijstand in onveilig gebied

Minister Blok

De bewindsman reageerde op vragen van VVD-Kamerlid André Bosman. Nederland heeft twee kinderen van een overleden Zwolse jihadiste teruggehaald , maakte Blok en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gisteren bekend. Het gaat om weeskinderen van de Nederlandse Syriëgangster Karenia J. (31) uit Zwolle. De twee, 2 en 4 jaar oud, zijn door de Franse overheid uit het vluchtelingenkamp Ain Issa opgehaald en gisteren overgedragen aan een Nederlandse voogd. Volgens de minister  was er voor de kinderen ‘geen lokaal gezag aanwezig om de zorg op zich te nemen'. Hun moeder overleed eerder dit jaar door ondervoeding en ziekte.

Volgens Blok, die reageerde op vragen van partijlid André Bosman, is besloten tot het terughalen omdat de wezen door de rechter zijn toegewezen aan Jeugdzorg - en dus onder de verantwoordelijk van de overheid vallen -, terwijl de Fransen tegelijkertijd een missie hadden opgezet om twaalf Franse kinderen terug te halen. Nederland kon ‘onder strenge beveiliging van de Franse missie’ het gebied relatief veilig ingaan om de kinderen terug te halen. 

Te gevaarlijk

Tot nu toe weigerde Nederland om Nederlandse jihadisten en hun kinderen terug te halen uit het gebied, omdat het te gevaarlijk zou zijn. Dat beleid is ongewijzigd, benadrukt Blok. ,,De lijn is nog steeds: geen consulaire bijstand in onveilig gebied.’’ De minister wijst op het internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind, waarbij een bijzondere verplichting geld ten opzichte van weeskinderen.

In de Kamer wordt verdeeld gereageerd. ,,Inwoners van Nederland moeten veilig zijn. Onze veiligheidsdiensten hebben al vier keer aangegeven dat het terughalen van kinderen zeer gevaarlijk is, en dat het wordt ontraden’’, stelt PVV-Kamerlid Machiel de Graaf. Volgens Blok is er echter geen gevaar te duchten van de kinderen. ,,Ze zijn te jong en kunnen dus op geen enkele manier geïndoctrineerd zijn. De veiligheid is niet in het geding.’’

FvD-voorman Thierry Baudet vraagt zich openlijk af hoe het terughalen van IS-kinderen goed kan zijn voor Nederland, maar gaat daarbij volgens Blok voorbij aan de het kinderrechtenverdrag en het feit dat de weeskinderen onder toezicht van de Nederlandse staat zijn gesteld. 

Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is juist blij dat het kabinet ‘voorkomt dat deze weeskinderen van 2 en 4 jaar oud radicaliseren en dat ze de dupe worden van de verschrikkelijke keuze van hun ouders'.