Volledig scherm
Minister Cora van Nieuwenhuizen ziet voorlopig nog geen einde aan het feitelijk watertekort. © ANP

'Tot half oktober nog droogtealarm'

WatertekortNederland heeft, ondanks de recente regen, nog steeds te kampen met een feitelijk watertekort en slechte waterkwaliteit op sommige plekken. Die situatie kan nog wel tot half oktober duren, aldus minister Van Nieuwenhuizen. 

,,Er wordt voor volgende week mooi, droog weer voorspeld. Dat helpt niet om de watertekorten helemaal in te lopen die eerder deze zomer zijn ontstaan", zei de minister van Infrastructuur en Waterstaat vanmiddag na de ministerraad.    

Van Nieuwenhuizen benadrukt dat de droogte nog niet voorbij is. ,,We zitten nog steeds in de situatie van een feitelijk watertekort. Dat betekent, zolang dat speelt, dat je terugvalopties in de hand moet houden."

Water per schip

De minister doelt op een bericht van gisteren dat ze toestemming heeft gegeven om kwalitatief goed water van elders op het IJsselmeer per schip naar het innamepunt in Noord-Holland te vervoeren.

,,Ik hoop dat we deze maatregel uiteindelijk niet nodig hebben, maar je wilt zeker weten dat je de waterkwaliteit ook in West-Friesland kunt borgen", aldus de bewindsvrouw.

Er is overigens geen tekort aan drinkwater in Nederland.

Afgelopen augustus kondigde Rijkswaterstaat nog 'code oranje' af wegens de aanhoudende droogte: