Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Trump laat oog vallen op zijn vriend in Den Haag

Pete HoekstraNederland dreigt zijn Amerikaanse ambassadeur al weer kwijt te raken. Ambassadeur Pete Hoekstra zou kandidaat zijn om toe te treden tot de entourage van president Trump in Washington, zo meldt de New York Times.

Hoekstra is volgens de krant kandidaat om binnen het kabinet van Trump toezicht te gaan houden op de veiligheidsdiensten. De huidige zogeheten Director of National Intelligence, Dan Coats, heeft zijn vertrek aangekondigd.

Hoekstra is sinds januari 2018 ambassadeur in Nederland. Daarvoor moest Nederland het twee jaar zonder doen. Mocht Hoekstra vertrekken, dan kan het mogelijk weer lang duren voor er een opvolger komt.

De start van Hoekstra in Nederland was weinig gelukkig toen oude filmbeelden opdoken waarin hij beweerde dat hier politici in de hens werden gezet en dat er no-gozones waren. Maar sindsdien is Hoekstra een stuk populairder geworden, ook omdat hij regelmatig in oranje kleding bij diverse gelegenheden opduikt.

Volledig scherm
Begin juni verwelkomde ambassadeur Pete Hoekstra Trumps’ dochter Ivanka nog in Nederland. Nu zou hij door haar vader terug naar Washington worden geroepen. © ANP

Groningen

Hoekstra’s wieg stond in het Groningse Winsum en zijn familie emigreerde naar de VS toen hij 3 jaar was. Daar kwam het gezin ook in Holland terecht, een stad in de staat Michigan die werd gesticht door Nederlandse calvinisten en de Nederlandse wortels nog altijd met trots uitdraagt.

Van 1993 tot 2011 zat Hoekstra in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden namens de Republikeinse partij. Hoekstra staat bekend als een conservatief politicus. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 steunde hij Donald Trump.

Nu zou Trump hem dus weer bij hem in Washington willen hebben. Overigens werd Hoekstra in het verleden genoemd als kandidaat om de CIA te gaan leiden. Dat ging toen niet door.