Tweede Kamer: Gebruik desnoods dwang om meer coronatests te regelen
Farmaceutische bedrijven moeten, zo nodig onder dwang, de recepten afgeven waarop coronatests zijn gebaseerd. Dan kan Nederland zelf de productie ter hand nemen. Voor de Tweede Kamer zijn de huidige tekorten aan tests onacceptabel.
Delen per e-mail
Lees het liveblog van het coronadebat onder dit artikel terug
Tot woede van het parlement weigert Roche, de Zwitserse fabrikant van veelgebruikte tests voor het nieuwe virus, de receptuur van de coronatest te delen. Dat is zuur, want Roche kan zelf niet genoeg tests aanleveren, alhoewel de productie is opgevoerd. Het kabinet wil minder afhankelijk worden van zulke grillen van fabrikanten en werkt aan een eigen productielijn van tests om corona en immuniteit voor het virus aan te tonen. Feike Sijbesma, voormalig topman van DSM, is gevraagd dit proces vlot te trekken.
Maar het recept blijft nodig. Desnoods moet het kabinet maar een maatregel voorbereiden waardoor dat recept gevorderd kan worden, vindt een ruime Kamermeerderheid. ,,Dit toont maar weer eens hoe verrot het systeem is”, verwoordde GroenLinks-leider Klaver de frustratie over het monopolie van Roche.
Telefoontje
,,We moeten doen wat werkt”, reageerde minister De Jonge. ,,Als een telefoontje beter werkt dan een wetboek, moeten we die telefoon eerst oppakken.” De Jonge kreeg donderdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer ook veel vragen, onder meer van PVV-leider Wilders, over het dreigende tekort aan ic-bedden. Wilders vindt dat het kabinet ‘te laat’ heeft gehandeld om dat rampscenario te voorkomen.
Een dag eerder zei Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care nog in een briefing dat het ‘spannend’ zou worden of Nederland op 1 april de 1600 benodigde ic-bedden beschikbaar zou hebben voor coronapatiënten en andere ernstig zieken.
Beademingsapparaat
Desnoods gebruiken we inventieve oplossingen, zoals twee mensen helpen met één beademingsapparaat: de capaciteit ‘moet en zal afdoende’ zijn, beloofde de minister van Volksgezondheid de parlementariërs. ,,We zetten alles op alles om dat te bereiken.”
Gedurende het debat kwam het verlossende woord vanuit het ministerie: er zijn volgende week net genoeg bedden op de intensive care om de nood te lenigen. Ondertussen wordt hard doorgewerkt aan verdere uitbreiding van de capaciteit. Daarvoor zijn onder meer duizenden beademingsapparaten besteld, bevestigde de bewindsman.
Mondkapjes
Een derde heikel punt voor de Kamer is dat er nog altijd niet genoeg beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, beschikbaar zijn. Voor ziekenhuizen doet het kabinet misschien zijn best, luidde het oordeel, maar wie regelt er wat voor de thuiszorg en de gehandicaptenzorg? Daar moet razendsnel duidelijkheid over komen, wil de Kamer.
‘Rommelig’
Premier Rutte kreeg tijdens het debat een oorveeg voor de gebrekkige communicatie richting burgers over de maatregelen om het virus terug te dringen. Zo zijn veel mensen in de war omdat bepaalde ingrepen gelden tot 6 april, maar sommige maatregelen weer lopen tot 1 juni.
De persconferentie van afgelopen maandag was ‘rommelig’, gaf Rutte toe. ,,We moeten die persconferenties beter voorbereiden en er hooguit nog maar met twee ministers gaan staan. Het was gewoon niet goed genoeg, het moet strak.”
Tijdens het debat prezen alle politici de mensen in de zorg en andere vitale beroepen tijdens deze bizarre tijd. Premier Rutte zei ook enorm mee te leven met de mensen die worden geraakt door de crisis. ,,De impact is groot als je je opa en oma niet kunt opzoeken in het verpleeghuis.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe de avondklok tóch op tafel kwam: ‘De wereld ziet er nu anders uit’
Nog geen vijf dagen geleden werd er in het parlement schamper gesproken over een mogelijke avondklok, maar gisteren was het taboe opeens van tafel. Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt nu opeens wel te voelen voor het instellen van de avondklok, waar het eerder niet van wilde weten. Al bepalen de partijen hun definitieve standpunt vanmiddag pas. -
Podcast / Video Politiek Dichtbij: Ploumen nieuwe lijsttrekker PvdA en het kabinet is demissionair
Turbulentie tekende de week van de Haagse politiek. PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher trad af, zijn opvolger Lilianne Ploumen en het voltallige kabinet diende zijn ontslag in. En dat te midden van de coronacrisis, waarbij deskundigen steeds luider om een avondklok vragen. Bovendien dienen de verkiezingen in maart zich in rap tempo aan, waar grote vraagstukken als de bouw van woningen zich opdringen. We bespreken het allemaal in onze nieuwe podcast Politiek Dichtbij. -
PREMIUM
Voorhoeve: Informatie Srebrenica ‘werd ons onthouden’ door landmachtleiding
Toen Joris Voorhoeve in oktober 1995 in de ministerraad stelde dat hij vond dat de VN en Dutchbat meer hadden kunnen doen om de val van Srebrenica te voorkomen, doelde hij op het versterken van de VN-vredesmacht in voormalig Joegoslavië. Dat zegt de oud-minister van Defensie in een toelichting op de vandaag openbaar gemaakte ministerraadnotulen. -
Gommers draait na alarmerende cijfers: avondklok nu toch nodig
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, vindt na bestudering van nieuwe cijfers toch dat extra coronamaatregelen nodig zijn. Hij noemt daarbij expliciet het instellen van een avondklok. -
PREMIUM
Asscher: ‘Kabinet, leg beter uit wat coronamaatregelen betekenen’
PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat het kabinet beter moet communiceren in crisistijd. ,,Doe het niet voor mij, maar doe het voor de miljoenen Nederlanders die naar zo’n persconferentie kijken.’’
-
vsn Nu al ruzie in partij van Willem Engel: ‘Niet op de kieslijst? Ik weet van niets’
Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid is niet langer kandidaat-Kamerlid voor de coronakritische partij Vrij en Sociaal Nederland (VSN), laat oprichter en partijleider Bas Filippini weten. In de partij is ruzie ontstaan over zijn kandidatuur. Engel reageert zeer verbaasd aan de telefoon en eist dat Filippini zijn uitspraken intrekt. ,,Niet meer op de kieslijst? Jij weet meer dan ik!” -
Vreemd maar waar: vertrek van Hiddema zou Rutte wel eens heel erg kunnen helpen
Als de voltallige oppositie het kabinet volgende week wil wegsturen vanwege de toeslagenaffaire kunnen Rutte en zijn ministers in theorie ‘gered’ worden door het vertrek van Theo Hiddema. Zo zou Forum voor Democratie onbedoeld het kabinet in het zadel houden. -
analyse Kabinetsval dichterbij: blijven zitten terwijl Asscher wél zijn conclusies trekt, is lastig uitlegbaar
Nu Lodewijk Asscher door zijn vertrek als PvdA-leider de hoogste politieke prijs betaalt, neemt ook de druk op premier Rutte toe. Een kabinetsval komt steeds dichterbij.