Vanaf mei coronaprik bij diabetes en astma, nog ziekere mensen al volgende week aan de beurt
Eén miljoen mensen met een medische aandoening zoals diabetes of astma krijgen vanaf begin mei een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Dat staat in de brief die minister De Jonge (Volksgezondheid) vanavond naar de Tweede Kamer zal sturen, melden ingewijden.
Delen per e-mail
Het gaat om groepen mensen tussen de 18 en 60 jaar die normaal gesproken voor de griepvaccinatie worden uitgenodigd en daarom heel goed aansluiten bij de uitvoeringspraktijk van de huisartsen. Denk ook aan mensen met een chronische stoornis van de hartfunctie, nierpatiënten en mensen met een stoornis aan hun afweersysteem. Tot nu toe stonden deze groepen op het schema voor een vaccinatie in het tweede of derde kwartaal.
Zij krijgen allemaal een vaccin van AstraZenaca (of een ander tegen die tijd goedgekeurd middel van bijvoorbeeld Janssen of CureVac) ingespoten en worden gelijktijdig met de 50-59 jarigen ingeënt, omdat ze ongeveer hetzelfde risico lopen op een ernstig beloop en sterfte door corona.
30.000 nog ziekere mensen
Veel sneller komt een nieuw groep met zo’n 30.000 nog ziekere mensen aan de beurt, heeft de minister besloten. Het betreft patiënten met vormen van bloedkanker (zoals leukemie), mensen met ernstig nierfalen, patiënten met zeldzame immuunziekten of mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna vanaf volgende week al via een specialist.
Dat geldt ook voor patiënten met ALS of Duchenne, die eerder al werden aangewezen met voorrang. De minister geeft aan in de passage over vaccinaties, die deze site heeft ingezien, dat hij mensen met aandoeningen perspectief wil geven op een prik.
De Jonge signaleert dat er een grote groep mensen is die vanwege een kwetsbare gezondheid een verhoogd risico loopt op ernstige ziekte als zij met het coronavirus in aanmerking komen. In afwachting van een vaccin hebben veel van deze mensen zichzelf geïsoleerd. Hij begrijpt heel goed dat deze mensen vragen hebben over wanneer zij aan de beurt zijn.
Op advies van de Gezondheidsraad bleek onlangs al dat mensen met het syndroom van Down en mensen met ernstig overgewicht (morbide obesitas) vooraan in de rij staan om via de huisarts een prik te krijgen.
Bekijk hieronder onze video's over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet: versoepelingen niet voor 28 april
De lockdown gaat nog zeker twee weken door in zijn huidige vorm. Pas vanaf 28 april kunnen mogelijk de eerste versoepelingen worden doorgevoerd. Dat heeft het kabinet vanmiddag afgesproken in het Catshuis. -
PREMIUMVIDEO
Formatie: nieuwe verkenners ook al weer onder vuur
Een groot deel van de Tweede Kamer wil wéér nieuwe verkenners aanstellen om de vastgelopen formatiegesprekken vlot te trekken. Veel partijen zien liever dat een partijloze verkenner gaat proberen partijen met elkaar om de tafel te krijgen. -
PREMIUM
Huisartsen kunnen aan de bak met vaccineren, dit wordt de volgorde
Huisartsen in het zuiden van het land kunnen aan de bak: vanaf maandag starten ze in Zeeland met het vaccineren van 63- en 64-jarigen, zwaarlijvigen en mensen met het syndroom van Down. De prikken worden verdeeld per provincie, van zuid naar noord. Dat bevestigt het RIVM. -
‘Uitsluiten van Rutte zorgt voor tweestrijd binnen ChristenUnie’
Het besluit van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers om niet in een nieuw kabinet te gaan met premier Mark Rutte, heeft geleid tot een tweestrijd tussen de kiezers van de partij. Dat blijkt volgens het Nederlands Dagblad uit een enquête onder 1100 kiezers die afgelopen verkiezing op de ChristenUnie stemden. Slechts een krappe meerderheid (53 procent) vindt het een goed besluit van Segers om niet met Rutte te gaan regeren. -
Advies Gezondheidsraad: Geef eerste AstraZeneca-vaccins aan mensen tussen 60 en 65 jaar
De eerste doses van het vorige week goedgekeurde coronavaccin van AstraZeneca zouden moeten gaan naar mensen tussen de 60 en 65 jaar. Dat is het advies van de Gezondheidsraad. Volgens de raad wordt hiermee ‘zo snel mogelijk zo veel mogelijk ernstige ziekte en sterfte door Covid-19 voorkomen’.
-
Regering nog in gesprek met Brussel over steun KLM
De Nederlandse regering is nog steeds in gesprek met de Europese Commissie over de voorwaarden voor verdere staatssteun aan KLM. Dat bevestigt het ministerie van Financiën. Zondag werd bekend dat de Franse regering al wel een akkoord heeft bereikt over een door de staat gesteund herfinancieringspakket om Air France door de coronacrisis te helpen. -
PREMIUM
Werk aan de winkel voor Rutte: ‘Hij is hét symbool van de bestuurscultuur’
Het Binnenhof schudt op zijn grondvesten. Nu de premier zwaar onder vuur ligt, wankelt ook het vertrouwen in de politieke mores en de Haagse bestuurscultuur. ,,Mark Rutte is daar het symbool van, maar aan deze regentencultuur hebben alle partijen min of meer bijgedragen.’’ -
PREMIUM
Slotsom ‘bezinningsweekeinde’: D66 en CDA sluiten Rutte (nog) niet uit, ChristenUnie en SP doen dat wel
Het is een bende in Den Haag, ook na wat een paasweekeinde vol bezinning had moeten zijn. Een nieuwe informateur moet de formatie – heel langzaam, is de verwachting – vlot trekken. Wat zijn de opties?