Varkens in een stal.
Volledig scherm
Varkens in een stal.

Varkenshouders willen dankzij subsidie massaal stoppen met boeren

Een subsidieregeling van het kabinet voor het beëindigen van varkenshouderijen blijkt een enorm succes. Varkenshouders willen massaal stoppen met boeren, melden Haagse bronnen. Het ministerie van Landbouw bevestigt het nieuws. 

Varkenshouders kunnen tot en met deze woensdag intekenen op deze subsidieregeling vanuit de overheid ter waarde van in totaal 180 miljoen euro. De regeling is inmiddels overtekend. 

Dat betekent dat meer varkenshouders willen deelnemen dan er geld beschikbaar is. In hoeverre de vraag het aanbod overstijgt, is niet precies duidelijk. De inschrijving staat nog open en er stromen de laatste dagen nog relatief veel aanmeldingen binnen.     

Warme sanering

Quote

Ik wil eerst alle cijfers zien: hoezeer is de regeling overtekend en hoeveel varkens verdwijnen erdoor?

Kamerlid Jaco Geurts (CDA)

Voor de zogeheten ‘warme sanering’ was vorig voorjaar in eerste instantie 120 miljoen euro gereserveerd. Door het klimaatakkoord en de Urgenda-zaak werd later dat jaar besloten om het subsidieplafond te verhogen met 60 miljoen. Nu de gehele 180 miljoen euro op is, komt het kabinet onder druk te staan om meer geld beschikbaar te stellen.

Minister Schouten (Landbouw) heeft namelijk altijd benadrukt dat het uitkopen van boeren, specifiek in het kader van de stikstofcrisis, met vrijwilligheid gepaard zal gaan. Een regeling die helemaal niet verplicht is, blijkt nu een doorslaand succes. Smaakt dat naar meer?

Kamerlid Jaco Geurts (CDA) zegt dat hij niet verrast is als deze subsidieregeling inderdaad overtekend is. ,,Maar ik wil eerst alle cijfers zien: hoezeer is het overtekend en hoeveel varkens verdwijnen erdoor?”   

Geurts staat niet gelijk te springen bij uitbreiding van de regeling. ,,In Den Haag hebben we ook veel geld nodig voor andere zaken en je kunt je verder afvragen of je geen economische schade aanricht als te veel boeren verdwijnen.”   

Echt oplossingen verwachten

Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) is een stuk positiever over mogelijke uitbreiding van de regeling. ,,Het zou mooi zijn als we elke varkensboer die wil stoppen, ook echt die mogelijkheid kunnen bieden. Die inkrimping van de veestapel brengt de oplossing van de stikstofcrisis dichterbij. En mensen mogen van de politiek nu echt oplossingen verwachten.”

Oorspronkelijk stond de subsidieregeling al in het regeerakkoord. De intensieve varkenshouderij levert in bepaalde delen van Nederland namelijk risico’s op voor de gezondheid en de leefomgeving. De regeling richt zich specifiek op varkenshouderijen die veel geuroverlast veroorzaken in het zuiden en oosten van ons land.

Het is de bedoeling dat deelnemende varkenshouders in ruil voor een zak met geld definitief stoppen met intensieve veehouderij op de betreffende locatie en de gebruikte dierenverblijven, voer- en mestsilo’s en mestkelders laten slopen.  

Varkensstapel

Quote

Het zou mooi zijn als we elke varkens­boer die wil stoppen, ook echt die mogelijk­heid kunnen bieden

Kamerlid Tjeerd de Groot (D66)

Minister Schouten zei vanavond bij het televisieprogramma Jinek dat het ministerie van Landbouw vooraf had gerekend op 300 aanmeldingen, maar dat zijn er dus meer geworden. Door de regeling kan de varkensstapel volgens haar met 7 tot 10 procent teruglopen. Dat komt neer op zo’n miljoen varkens.