Volkert van der Graaf.
Volledig scherm
Volkert van der Graaf. © Martijn Bijzitter (uitsnede)

Volkert van der Graaf doet aangifte tegen politici om laster

Volkert van der Graaf heeft vanmorgen aangifte gedaan tegen CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg en oud-VVD-Kamerlid Han ten Broeke vanwege smaad en laster. Hij vindt dat de uitspraken over hem van de twee zaterdag in het radioprogramma WNL Op Zaterdag niet door de beugel kunnen, meldt zijn advocaat Willem Jebbink.

Gevraagd naar een eerste reactie op de aangifte door Van der Graaf vanwege smaad tegen haar, antwoordt Madeleine van Toorenburg: ‘Ik neem er kennis van. That’s all.’ 

Van Toorenburg en Ten Broeke gaven in WNL Op Zaterdag commentaar op de berichtgeving dit weekend dat Van der Graaf, die Pim Fortuyn doodde in 2002, niet is geëmigreerd. Dat bleek uit onderzoek van De Stentor. Emigratie was een van zijn argumenten om van zijn meldplicht af te komen.  

Ten Broeke, politiek directeur van The Hague Centre for Strategic Studies, zei in WNL:  ,,Volkert van der Graaf is een freerider op de rechten die er zijn. Als hij niet vertrekt, vind ik dat de oorspronkelijke situatie weer hersteld moet worden. Hij moet zich dan maar weer persoonlijk gaan melden met alle beperkingen die daarbij horen.”

Van Toorenburg reageerde meer op de algemene wet over voorwaardelijk vrijkomen. ,,De automatische invrijheidstelling moet stoppen en dat gaat ook gebeuren met die nieuwe wet. Het is dan zo dat iemand gewoon zijn straf uitzit en bij goed gedrag maximaal twee jaar eerder vrij kan komen onder veel strengere voorwaarden. Doet diegene dat niet, dan gaat hij terug de bak in.”

Publiekelijk

Volgens de advocaat van Volkert van der Graaf wordt zijn cliënt neergezet als iemand die onbetrouwbaar is en zich niet aan de voorwaarden houdt. ,,Maar dat heeft hij altijd wel gedaan. Wij willen dat er zorgvuldig wordt omgegaan met wat er publiekelijk over hem gezegd wordt’’, aldus Jebbink.

Volkert van der Graaf woont voorlopig ‘gewoon’ in Nederland: