Voorwaarde premier Rutte voor extra onderwijsgeld valt verkeerd: ‘Dit is pure chantage’
videoHet kabinet is bereid te kijken of er volgend jaar eenmalig extra geld naar leraren kan. Premier Mark Rutte stelde daar wel een voorwaarde aan: eerst moet het basisonderwijs een nieuwe cao afsluiten. De onderwijsbonden noemen dat ‘pure chantage’.
Delen per e-mail
Tijdens de laatste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen zei Rutte dat het terugdringen van het lerarentekort ‘een topprioriteit’ is. Hij benadrukte, net als verantwoordelijk minister Arie Slob, dat er 285 miljoen euro beschikbaar is voor de leraren-cao.
Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher is dat ‘een sigaar uit eigen doos’ omdat het gaat om geld voor de loon- en prijsbijstelling. Rutte: ,,Dat is nog niet terug te zien in de loonstrookjes. Dat geld ligt nu dood op de plank. Sluit een cao, er is heel veel geld beschikbaar. Kabinet kijkt wat er incidenteel mogelijk is voor 2020.”
Je laat de koning verdorie uitspreken dat het een nijpend probleem is en nu gooi je het bij ons over de schutting
Onbespreekbaar
Dat schiet de onderwijsbonden in het verkeerde keelgat. ,,Dit is pure chantage”, zegt voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb). ,,We hebben als bonden en werkgevers al geconcludeerd dat het budget onvoldoende is voor een cao en een gezamenlijke claim neergelegd van 430 miljoen. Dit is onbespreekbaar.”
De schoolbesturen, verenigd in de PO-Raad, noemen Ruttes voorwaarde ‘een flauw voorstel’. ,,De sector wordt met een kluitje in het riet gestuurd. Van incidenteel geld kun je goede dingen doen zoals meer zij-instromers opleiden, maar je kunt er níet structureel hogere salarissen van betalen”, weet voorzitter Rinda den Besten. ,,Leraren worden blij gemaakt met een dode mus.”
Toen AOb-voorzitter Verheggen koning Willem-Alexander dinsdag hoorde zeggen dat het lerarentekort ‘een topprioriteit’ is, dacht ze: dit komt goed. ,,Ik voel me nu ontzettend gepakt. Je laat de koning verdorie uitspreken dat het een nijpend probleem is en nu gooi je het bij ons over de schutting.”
Zekerheid
Ook CNV-Onderwijs reageert ontstemd. ,,Wat ons betreft spreken we moeten een goede cao af, maar extra incidenteel geld helpt niet bij het dichten van de loonkloof en het verminderen van de werkdruk”, stelt bestuurder Jan de Vries. ,,Onderwijspersoneel heeft behoefte aan zekerheid en wil niet jaar in, jaar uit bedelen om voldoende geld.”
Asscher benadrukte in het debat dat Rutte ‘geen dode mus’ moet meegeven aan minister Slob. ,,Wat er nodig is, is uiteindelijk ook structureel nodig.” De coalitiepartijen, die woensdag nog nadrukkelijk de deur openhielden voor meer onderwijsgeld, namen wel genoegen met de toezegging van Rutte. D66-leider Rob Jetten wilde wel de toezegging dat Rutte ook in de toekomst oog houdt voor het lerarentekort. Rutte erkende dat het vraagstuk ‘ernstig’ is. ,,Juist omdat het over het grootste kapitaal gaat dat we hebben: de volgende generatie.”
PvdA, GroenLinks en SP riepen het kabinet op 560 miljoen euro uit te trekken om het lerarentekort aan te pakken en om het loon van een basisschoolleraar gelijk te trekken met die van een docent op een en middelbare school. Ook wil vrijwel de hele oppositie 20 miljoen euro om te zorgen dat leraren op het speciaal voortgezet onderwijs ook hetzelfde gaan verdienen als leraren in het regulier voortgezet onderwijs.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slob over woede onderwijsmiljoenen: Ik heb niet gezegd dat dit extra, extra geld is
Door de onderwijsmiljoenen die minister Arie Slob vanmorgen presenteerde, ontstaken werkgevers en onderwijsbonden in woede: het bedrag zou niet nieuw zijn en niet extra. Slob: ,,De leraren in het land wisten dit niet.” -
Wilders komt met PVV-kieslijst op dag val kabinet
Geert Wilders heeft, op de dag van de kabinetsval, de PVV-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van half maart naar buiten gebracht. De lijst is doorspekt met bekende gezichten en vertrouwelingen van Wilders. -
‘50Plus-bestuurders polsen Henk Krol voor hernieuwde samenwerking’
Enkele bestuurders van 50Plus zouden oud-partijleider Henk Krol hebben benaderd met de vraag of hij weer betrokken wil zijn bij de ouderenpartij. Dat melden meerdere bronnen aan deze website. -
Video Kabinet wil avondklok als Kamer instemt, per direct nog maximaal één persoon op bezoek
Het kabinet wil de coronamaatregelen weer verzwaren. Het komt nu met een avondklok en strengere regels rond reizen en visite thuis. Die avondklok zou mogelijk op zaterdag al ingaan en lopen van 20.30 uur tot 04.30 uur. Winkels, ook supermarkten, moeten dicht om 20.15 uur. -
PREMIUM
Kabinet betaalt letterlijk hoge prijs voor toeslagenrapport: 1,3 miljard euro erbij
Het demissionaire kabinet trekt vanwege de toeslagenaffaire nog even flink de portemonnee. Alleen al de compensatie voor slachtoffers kost dit jaar 900 miljoen euro extra. Door extra uitgaven aan royalere informatieverstrekking en betere dienstverlening bedraagt het totale prijskaartje voor dit jaar 1,3 miljard euro.
-
PREMIUM
Voorhoeve: Informatie Srebrenica ‘werd ons onthouden’ door landmachtleiding
Toen Joris Voorhoeve in oktober 1995 in de ministerraad stelde dat hij vond dat de VN en Dutchbat meer hadden kunnen doen om de val van Srebrenica te voorkomen, doelde hij op het versterken van de VN-vredesmacht in voormalig Joegoslavië. Dat zegt de oud-minister van Defensie in een toelichting op de vandaag openbaar gemaakte ministerraadnotulen. -
Gesteggel over ‘extra’ onderwijsmiljoenen Slob: ‘Misleiding’
De 285 miljoen euro die minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs vanochtend uit de hoge hoed toverde voor lerarensalarissen heeft kwaad bloed gezet bij werkgevers en onderwijsbonden. Volgens hen gaat het niet om extra geld en was bovendien al bekend dat dit bedrag beschikbaar was voor de lonen. Zij betichten de minister van misleiding. -
Update Staatssecretaris Van ‘t Wout volgt Wiebes op als minister van Economische Zaken
Bas van ‘t Wout, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, schuift een plekje op en volgt Eric Wiebes op als minister van Economische Zaken en Klimaat. Dat melden ingewijden. Wiebes stapte vorige week per direct op vanwege zijn verantwoordelijkheid in de toeslagenaffaire. Het kabinet viel, maar bleef demissionair aan.