In Vught kregen een aantal brandweerlieden in 2019 een koninklijke onderscheiding. Dat is vanaf dit jaar, bij vrijwillige brandweerlui die er 20 jaar op hebben zitten, verleden tijd.
Volledig scherm
In Vught kregen een aantal brandweerlieden in 2019 een koninklijke onderscheiding. Dat is vanaf dit jaar, bij vrijwillige brandweerlui die er 20 jaar op hebben zitten, verleden tijd. © Olaf Smit

VVD en ChristenUnie: Brandweerlui verdienen wél lintje

VVD en ChristenUnie zijn verbolgen over het feit dat vrijwillige brandweerlieden sinds 1 januari niet langer een lintje krijgen als ze 20 jaar of langer hebben gediend.

De zogenoemde Kanselarij der Nederlandse Orden schafte de Koninklijke onderscheiding begin van dit jaar af, in overleg met de ministers Grapperhaus (Justitie) en Ollongren (Binnenlandse Zaken).

De Kanselarij vindt namelijk dat het niet gepast is omdat er onkostenvergoedingen worden uitgekeerd aan brandweerlui. Jaarlijks komt dat neer op zo’n 2000 tot 3000 euro per jaar. Bovendien reikt de brandweer zelf ook onderscheidingen uit, merkte de Kanselarij op.

Erkenning

ChristenUnie en VVD willen dat de mogelijkheid om brandweervrijwilligers te onderscheiden weer terug gaat keren. ,,Brandweervrijwilligers doen een stap naar voren, als anderen een stap naar achteren zetten. Ze zijn onmisbaar en verdienen waardering voor hun trouwe dienst,’’ zegt Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie). ,,Een lintje is daarvoor een prachtige vorm en brandweervrijwilligers stellen deze erkenning zeer op prijs.”

Collega Bas van ‘t Wout (VVD) merkt op dat ‘mensen die hun leven vrijwillig in de waagschaal stellen, dat lintje zeker verdienen’. ,,Als je onverschrokken een pand binnen gaat om mensen te redden, of een slachtoffer uit een auto weet te bevrijden zodat hij medische hulp kan krijgen, dan ben je immers simpelweg een held.”