Inkrimping van de veestapel is niet nodig, vindt de VVD.
Volledig scherm
Inkrimping van de veestapel is niet nodig, vindt de VVD. © ANP

VVD zet coalitie op scherp: geen koe of varken minder

StikstofcrisisRegeringspartij VVD vindt het niet nodig om de veestapel in Nederland te verkleinen. ,,Boeren mogen zoveel vee houden als ze zelf willen’’, zegt de partij. De stikstofdiscussie in de coalitie wordt daarmee verder op scherp gezet.

Het verplaatsen van boerderijen en het subsidiëren van speciale stalsystemen kan volgens de VVD voldoende zijn om de stikstofuitstoot in de landbouw omlaag te krijgen. Inkrimping van de veestapel is daarom niet nodig, zegt VVD-Kamerlid Mark Harbers in een interview met deze krant.

Met dat standpunt gaat de VVD lijnrecht in tegen de wens van coalitiepartners D66 en ChristenUnie om het aantal dieren in Nederland te verminderen. D66 wil de veestapel zelfs halveren.

,,Het gaat niet om het aantal stuks vee’’, zegt Harbers. ,,Het gaat erom dat de stikstofuitstoot in de landbouw omlaag gaat. Als een boerenbedrijf in stikstofinstallaties investeert en daardoor amper uitstoot heeft, hoeft er geen koe of varken minder te worden gehouden.’’

Vergunning niet afpakken

Quote

Boeren mogen zoveel vee houden als ze zelf willen

Mark Harbers, VVD-Kamerlid

Volgens de VVD worden boeren ten onrechte als ‘schuldige’ aangewezen in de stikstofcrisis. ,,Boeren hebben zich altijd aan de regels gehouden, zij hebben geïnvesteerd en beschikken keurig over alle vergunningen.’’ Die vergunningen mogen van Harbers niet worden afgepakt. ,,Boeren mogen zoveel vee houden als ze zelf willen.’’

VVD-coryfee Johan Remkes adviseerde vorige maand om de veestapel in en rond natuurgebieden te verkleinen, om zo de neerslag van stikstof in de natuur te verminderen. Het kabinet nam dat advies vorige week over.

Ruimhartige regelingen

Zo komt er een uitkoopregeling voor veehouders die willen stoppen met hun bedrijf. De VVD staat nog steeds achter die regeling, maar wil ook ‘ruimhartige regelingen’ voor boeren die willen doorgaan en daarvoor moeten investeren.

In verschillende provincies protesteerden boeren gisteren tegen de nieuwe stikstofmaatregelen. Provinciebesturen zouden de maatregelen van het kabinet te strikt willen uitvoeren. Boeren zijn bang dat zij dieren moeten inleveren.

Wat is stikstof eigenlijk, en waarom vormt het een probleem? In deze video legt prof. dr. ing. Jan Willem Erisman van de Vrije Universiteit het uit: