Waar blijven de appjes en sms’jes over de corona-aanpak? Twee jaar na eerste golf worden ze nog verzameld
Twee jaar na de eerste coronagolf worden nog steeds sms- en WhatsAppberichten van sleutelfiguren ‘verzameld en gerubriceerd’. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid op vragen van deze nieuwssite. Appjes en sms’jes ontbreken tot dusver in de stukkenstroom die verstrekt wordt op basis van de Wet openbaarheid van bestuur.
,,We zitten nog in een verzamelfase", meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. ,,Het gaat om een grote hoeveelheid, het is omvangrijk, technisch complex ook. We zijn er volop mee bezig, maar zover is het nog niet.” De relevante appjes en sms’jes van bewindspersonen zijn inmiddels verzameld, meldt de woordvoerder, maar berichten van andere ‘sleutelfiguren’ (ambtenaren) worden nog geïnventariseerd, ruim twee jaar na de eerste coronagolf.
Vrijwel direct na het uitbreken van de coronacrisis vroeg een flink aantal media - met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur - om alle informatie over de corona-aanpak. Ook deze nieuwssite vroeg stukken op. Volgens de wet hebben burgers recht op inzage in relevante overheidsstukken, ongeacht het communicatiemiddel. Naast e-mails moeten dus ook zakelijke WhatsAppberichten of sms-verkeer toegankelijk zijn, desnoods deels zwartgelakt. Maar tot dusver ontbreken de sms’jes en appjes in de inmiddels duizenden documenten die verstrekt zijn door het ministerie van Volksgezondheid.
Onthullingen
Dit terwijl er wel berichten zijn gedeeld rond de Sywert-deal en de verwijderde sms’jes van premier Rutte. Waarom de rest van het sms- en appverkeer tot dusver verder ontbrak, kon het ministerie van Volksgezondheid wekenlang niet melden op vragen van deze nieuwssite. Vandaag volgde er een summiere reactie, tegelijkertijd stuurde minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) een brief naar de Tweede Kamer met dezelfde strekking: het is nu eenmaal veel informatie, verzamelen, rubriceren en doorzoekbaar maken kost tijd, daar werken we nu aan.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij:
‘Op dit moment wordt chatverkeer over corona van een groot aantal sleutelfiguren verzameld en gerubriceerd
Berichten van topambtenaren worden nog verzameld, de appjes en sms’jes van bewindspersonen zouden wel geïnventariseerd zijn ‘maar nog niet ontsloten en doorzoekbaar gemaakt’. Waarom het zo lang moet duren tot deze gedeeld worden, blijft onduidelijk. Tijdens het binnenkomen van de eerste mediaverzoeken in 2020 ‘zat iedereen nog vol in de crisisbestrijding’ meldt de zegsman wel.
Minister Kuipers schrijft aan de Kamer dat er nu alsnog vaart gemaakt wordt met het verwerken van de verzoeken om inzage in appverkeer: ‘Op dit moment wordt chatverkeer over corona van een groot aantal sleutelfiguren verzameld en gerubriceerd. Ik zal zo spoedig mogelijk de relevante berichten beoordelen en degenen die om chatberichten hebben gevraagd, hierover informeren'.
7,2 miljoen (!) potentieel relevante coronadocumenten
Of alle relevante berichten van de hoofdrolspelers nog beschikbaar zijn is de vraag. Premier Mark Rutte schoonde dagelijks zijn Nokia-inbox op en stuurde de inhoudelijk belangrijke sms’jes door, vertelde hij vorige week. Dat waren tussen eind 2019 en juni 2020 slechts 41 berichten. Rutte stelde echter dat dit niet weinig is: ,,We hadden op dat moment permanent crisisoverleg. Telefonisch, in persoon. Dat gaat allemaal niet per sms.”
Het ministerie van Volksgezondheid claimt dat er in totaal zo'n 7,2 miljoen (!) potentieel relevante coronadocumenten bij of onder het ministerie vallen. Om de informatieverzoeken van pers, parlement en publiek te stroomlijnen worden documenten in tranches verstrekt, per maand en per thema.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
met video
Rutte ‘liegt niet’, maar hij moet toch nog eens zijn sms-archief in
Premier Mark Rutte koos de tegenaanval in het debat over de sms’jes die hij jarenlang wiste. Hij ‘liegt niet’, aldus de premier en nee: belangrijke sms’jes op die ‘gekke’ Nokia van hem gingen heus niet verloren. Toch rammelt de archivering, blijkt tegelijk. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
3
Coalitiepartijen zetten mes in stikstofkaart: ‘Er moet maatwerk komen’
De geruchtmakende kaart met stikstofdoelen moet op fundamentele punten anders. Ook moet het kabinet kijken naar een eerlijkere verdeling van reductiepercentages. Dat stellen coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie in aanloop naar het beladen stikstofdebat donderdag. -
PREMIUM
Experts kritisch over wissen sms’jes: ‘Redenen om te twijfelen aan Ruttes omgang met richtlijnen’
In één klap is premier Ruttes allergie voor moderne technologie een politiek probleem. Rutte verwijderde jarenlang zelf de sms’jes uit zijn Nokia 301, zo bleek vandaag. Experts zijn kritisch, donderdag volgt een Kamerdebat.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Bij1-leden kiezen Rebekka Timmer als voorzitter
Leden van Bij1 hebben Rebekka Timmer gekozen tot partijvoorzitter. Ondanks een negatief advies van de selectiecommissie was Timmer de enige overgebleven kandidaat voor het voorzitterschap. Ze zat al eens eerder in het bestuur en is medewerker van de Tweede Kamerfractie. Timmer kreeg 74 procent van de stemmen, zegt een woordvoerder van de partij. -
Met video's5
Minister vindt trekkerrijdende boeren op snelweg ‘niet oké’: ‘Je brengt mensen in gevaar’
Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) vindt het ‘echt niet oké’ dat boeren vandaag massaal met tractoren over de snelweg rijden. Dat is verboden. Als het aan haar ligt, komen ze er niet mee weg. Ze zullen zoveel mogelijk achteraf worden beboet.