Weer avondberaad in kabinet, maar ministers zullen niet meteen het roer omgooien
Een deel van het kabinet komt donderdagavond weer bijeen om een ‘antwoord’ te vinden op de onvrede van de kiezer. Premier Mark Rutte wil zo het ‘signaal’ van de afstraffing bij de verkiezingen nog eens onder de loep nemen.
Het 4 uur durende gesprek van een deel van het kabinet op dinsdagavond, krijgt zo een reprise. Dat beraad, dat vooral geen crisissfeer mocht uitstralen, lijkt een steeds rijkere agenda te krijgen. Want aanvankelijk stond vooral het stikstofbeleid geagendeerd: door de winst van BBB is het de vraag of provincies nog wel van plan zijn de reductie van de stikkstofuitstoot na te streven.
Maar Rutte noemde dinsdagavond al met een waaier aan problemen die de onvrede van de kiezer zou verklaren. ,,Dan gaat het over de afwikkeling van de schade in Groningen, over het herstellen van de Toeslagenaffaire, dat moet sneller. Maar ook over stikstof: hoe zorgen we dat we van praten over data komen tot het zo snel mogelijk terugdringen van stikstof, zodat er weer ruimte komt.”
En, zo benadrukte Rutte, er is ook nog een diepere laag. ,,Namelijk ook de vraag: is de politiek er wel voor iedereen in Nederland? Ook voor mensen die wonen buiten de Randstad? Daar zijn problemen met aanrijtijden van ambulances, van politieauto’s. Zijn er wel voldoende scholen en wordt er voltijd lesgegeven? Mensen vragen zich af: is die politiek niet te veel met zichzelf bezig, is de politiek er wel voor iedereen?”
Het kabinetsoverleg moet leiden tot een brief aan de Tweede Kamer, dat dinsdag in debat gaat over de verkiezingsuitslag. Nu zal het kabinet in de brief niet direct een hele rits aan maatregelen afkondigen, is de verwachting. Het gaat om langzaam de koers verleggen, zonder het regeerakkoord open te breken, lijkt het.
,,Het coalitieakkoord openbreken? Nee, dat is ons huwelijkscontract”, zei D66-staatssecretaris Hans Vijlbrief dinsdagavond. Ook premier Rutte zei dat er ‘tempo’ moest blijven worden gemaakt met de stikstofaanpak.
Tegelijk zette BBB woensdagochtend verder druk op het kabinet, toen partijleider Caroline van der Plas CDA-leider Wopke Hoekstra ontving voor een kop koffie. Volgens haar moet het kabinet op grote dossiers als stikstof snel met concrete stappen komen.
BBB wil dat het jaar 2030 wordt losgelaten als deadline voor de stikstofdoelen en dat boeren sowieso niet mogen worden onteigend. Hoekstra hield zich daarover op de vlakt, maar zei wel ,,Aan de ene kant is het zeer urgent, tegelijkertijd gaan die dingen gewoon tijd kosten.” Een ‘paradox’, erkende hij. Hij denkt dat het ‘nog weken’ gaat duren voordat het kabinet tot besluiten gaat komen.
Van der Plas had na de afspraak nog wel wat advies. Ze vindt dat het coalitieakkoord op stikstofonderwerp wel moet worden opengebroken en als D66 -dat haast bepleit met de aanpak- er niet uitkomt met CDA, VVD en ChristenUnie, er dan maar een kabinetsval moet komen. ,,Soms is het beter, in een slecht huwelijk ook, dat je maar uit elkaar gaat.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
PREMIUM2
Afrika is een slapende reus die langzaam wakker wordt: in strijd met China voor bodemschatten
De Afrikaanse reus ontwaakt: in 2050 zijn er 2,4 miljard Afrikanen op het continent, twee keer zoveel als nu. Zonder Afrikaanse bodemschatten kan Europa zijn klimaatambities wel vergeten. Hoog tijd dus voor een Afrikastrategie, dacht het kabinet. Die ligt er nu, maar zijn we nog wel op tijd? En hoe doe je zaken met landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten en al wurgcontracten hebben gesloten met China? -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
Update met video
‘Crisis? Nee hoor’, kabinet heeft wel een idee waar onvrede van de kiezer vandaan komt
Het mocht vooral geen crisisoverleg heten, maar de top van het kabinet was dinsdagavond bijeen om een ‘antwoord’ te vinden op de verkiezingswinst van BBB. Die heeft brede onvrede bij de kiezer zichtbaar gemaakt, denken de ministers. -
podcast
Ook Rutte in zijn vieze Saab krijgt het niet voor elkaar
Ook 24 uur onderhandelen bracht geen landbouwakkoord , terwijl het o zo nodig is in de stikstofaanpak dat boeren en kabinet op een lijn komen. Wat nu? En hebben minister Sigrid Kaag (Financiën) en haar collega’s de boekhouding van de overheid wel op orde?
-
Steun in senaat voor stikstofmiljarden lijkt ver weg
-
-
-
PREMIUM21
Ilona Lagas naar Eerste Kamer: ‘Binnen BBB zijn mensen die een goede premier kunnen zijn’
Jarenlang was ze VVD’er, maar straks is Ilona Lagas (67) uit Vinkenbuurt namens de nieuwkomers van BBB de baas van de grootste fractie in de Eerste Kamer. Dinsdag wordt de nieuwe Eerste Kamer gekozen. ,, Ik ben van het praktisch denken.” -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.