Wilders in Londen: Willen jullie veranderen in Saoedi-Arabië?
Geert Wilders heeft in Londen een protestmars bijgewoond om te demonstreren tegen de gevangenschap van de extreemrechtse Tommy Robinson. Buiten het zicht van de wereld.
Willen jullie veranderen in Saoedi-Arabië?
,,Willen jullie veranderen in Saoedi-Arabië?”, vraagt Geert Wilders op een verhoging in het centrum van Londen. ‘No’, klinkt het uit de monden van duizenden demonstranten. Het geluid van de meute reikt ver, maar dringt niet door tot in de huiskamers van de Britten. Wie Wilders en de andere zelfverklaarde strijders van het vrije woord in actie wil zien, moet op zoek naar korrelige filmpjes op videokanalen, ver buiten het Verenigd Koninkrijk.
De protestmars vlakbij het parlement wordt op dag van Trooping the Colour door de Engelse media bewust genegeerd, mogelijk op bevel van de autoriteiten om escalaties te voorkomen. Zo hoort buiten het compacte gebied in de hoofdstad niemand, op de groep met UKIP- en Britse vlaggen zwaaiende massa na, hoe Wilders Tommy Robinson de ‘greatest freedom fighter in Great Britain’ noemt.
Kindermisbruikzaak
Robinson zit momenteel een gevangenisstraf van dertien maanden uit. De voormalige leider van de extreemrechtse beweging EDL filmde op 25 mei verdachten in een kindermisbruikzaak voor de rechtbank van Leeds. Gezien het gevoelige karakter en de omvang van de meervoudige zaak mochten journalisten, waarvoor Robinson zich uitgaf, nog niet berichten over de kwestie om de jury niet te beïnvloeden.
Tekst loopt door onder de foto
Stephen Yaxley-Lennon, zoals zijn naam eigenlijk luidt, schond daarmee de voorwaarden van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf voor een vergelijkbaar misdrijf. Als hij binnen de gestelde termijn opnieuw in de fout ging, zou hij automatisch worden opgesloten. Robinson bekende schuld en verdween achter de tralies. Zijn medestanders, waartoe Wilders behoort, vonden dat de ex-hooligan daarmee ten onrechte het zwijgen was opgelegd.
Sentiment
De toegestroomde demonstranten spreken over islamitische ‘dieren’, de verdachten zijn van Pakistaanse afkomst, wier wandaden te lang door het establishment onder het tapijt zijn geveegd. Wilders speelt hierop in. ,,Totaal onacceptabel”, roept de leider van de PVV. Hij prijst zijn toehoorders voor hun ‘moed’ om naar Londen te komen en speelt in op hun sterke islamofobe sentimenten. ,,You will never walk alone.”
Herhaaldelijk vraagt hij met succes om voor Robinson te zingen. Wilders, duidelijk een cultfiguur onder de aanwezigen, ziet het glimlachend aan. ,,Oh Tommy Robinson”, galmt het voor hem. Nog meer applaus krijgt hij voor zijn vergelijking van Robinson met de Tommies, de Britse bevrijders van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. ,,Jullie regering heeft een Tommy gevangen gezet!”
Maar niemand kan ons het zwijgen opleggen
Het thema van de middag draait om Robinson, maar wordt gevoed door diepgewortelde haat tegen moslims. Voor vertrek tweette Wilders nog, in het Engels, alle moskeeën te sluiten in Nederland mocht hij ooit premier worden. Zulke uitspraken laat hij ditmaal voor het toeziend oog van een peloton agenten achterwege. ,,Maar niemand kan ons het zwijgen opleggen”, stelt hij. Wel tiert hij over de islamiseren en massa-immigratie.
Helden
Wilders gaat onder luid applaus weg, schudt handen en knikt vriendelijk naar de mensen. Een spektakel voor een wereldwijd publiek, waarop hij wellicht had gehoopt, wordt het niet. Zelfs bij de douane, die hem in 2009 nog toegang tot het Verenigd Koninkrijk weigerde, kon hij tot zijn verbazing ongehinderd doorlopen. Wilders en zijn publiek worden genegeerd en doodgezwegen. Zijn humeur leidt er niet onder. ,,Jullie zijn allemaal helden!”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
1
Kamer is ‘getreuzel’ met kinderen zat, maar kabinet vraagt precies daarom: nog iets meer geduld
Het geduld van een fors deel van de Tweede Kamer is op. De klacht: de hulp aan uit huis geplaatste kinderen van ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire gaat te traag. Toch vraagt het kabinet om juist dat: geduld. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM7
Rutte was gehecht aan zijn oude Nokia, maar gaf hem vorige week toch op
Het ouwe Nokia’tje van premier Mark Rutte was lang onderwerp van spot en vooral gegrinnik. Nu hij sms’jes blijkt te hebben gewist, slaat het sentiment om. De man-van-vaste gewoonten is alsnog aan de smartphone. -
D66-wet Voltooid Leven op de tocht na stevige kritiek Raad van State
De D66-wet voor een vrijwillig levenseinde voor 75-plussers staat op de tocht. Naar nu blijkt zijn de adviseurs van de Raad van State uiterst kritisch over het plan. Er zijn nog onvoldoende waarborgen ingebouwd die een overhaast levenseinde helpen voorkomen.
-
met video
Kabinet hield zich voor derde keer op rij niet aan financiële spelregels, vraagtekens bij 15,5 miljard euro
Voor het derde jaar op rij heeft het kabinet zijn eigen financiële spelregels overtreden. Zo legde het Rijk zich vast op 15,5 miljard euro aan (toekomstige) betalingen, terwijl niet duidelijk is of dat geld wel correct zou worden besteed. Bij nog eens 3,3 miljard aan besteed geld, leven ook nog vragen. -
11
PvdA: minimumloon naar 14 euro in ruil voor steun begroting
Als het kabinet voor de begroting steun wil van de PvdA in de Eerste Kamer zal er iets aan de ongelijkheid in Nederland moeten worden gedaan. De kersverse PvdA-leider Attje Kuiken zei bij WNL op Zondag dat ze zal aandringen op een hoger minimumloon van 14 euro en het aanpakken van schijnconstructies, zodat meer mensen een vast contract kunnen krijgen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.