Wob-verzoeken binnen twee maanden voldoen ‘niet uitvoerbaar, ministerie in beroep
Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) gaat in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank. Die droeg het departement vorige maand op binnen twee maanden aan een aantal zogeheten Wob-verzoeken van verschillende media te voldoen. De termijn voor het openbaar maken van de gevraagde informatie is volgens VWS ‘niet uitvoerbaar’. Dat schrijft demissionair coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
De rechtbank Midden-Nederland legde tevens een verhoogde dwangsom van 250 euro per dag op, met een maximum van 37.500 euro. Ook daartegen wordt beroep aangetekend bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De dwangsom gaat voorbij aan de ‘grote inspanningen’ die worden verricht ‘om de enorme hoeveelheid gevraagde documenten zo snel als mogelijk openbaar te maken’, aldus De Jonge.
Na het uitbreken van de coronacrisis bedacht het ministerie van Volksgezondheid een nieuwe manier om met de Wet openbaarheid van bestuur om te gaan. Vanwege de crisis zou er geen tijd zijn om alle Wob-verzoeken individueel te behandelen. In plaats daarvan worden documenten die te maken hebben met corona om de zoveel tijd per rubriek openbaar gemaakt.
Ongeduld
,,Een traditionele aanpak zou ertoe leiden dat de gevraagde informatie later en gefragmenteerd openbaar zou worden”, aldus de Jonge in zijn brief. Hij zegt begrip te hebben ‘voor het ongeduld van de indieners van Wob-verzoeken’. ,,De wens tot snelheid deel ik.”
Maar die manier van werken is ‘geen beslissing op de Wob-verzoeken’ die de NOS en de NTR indienden ‘maar openbaarmakingsbeslissingen uit eigen beweging’, zo oordeelde de rechtbank vorige maand. ,,De rechtbank is wél van oordeel dat sprake is van bijzondere omstandigheden.” Daarom besloot de rechtbank het ministerie meer tijd te gunnen: de twee maanden. Maar die termijn acht het ministerie dus ook niet haalbaar.
Juristen
De Jonge benadrukt dat zijn ministerie al stappen heeft genomen om documenten sneller openbaar te kunnen maken. Zo zijn er sinds vorig jaar meer juristen aangetrokken om documenten te beoordelen, en wordt er ook nu nog naar extra mensen gezocht.
Het ministerie zegt de werkwijze niet fundamenteel aan te passen door Wob-verzoeken over corona weer individueel te behandelen. Wel wordt er gekeken hoe er meer bij de publicatie van documenten kan worden ‘gepersonaliseerd’, zodat journalisten kunnen zien of en wanneer de documenten die ze willen openbaar zijn gemaakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM
Stikstof oké, maar waar heb je als BBB-stemmer nog meer voor gekozen?
Dat de BoerBurgerBeweging weinig op heeft met de stikstofplannen van het kabinet, dat weten we. Maar hoe denkt de partij over andere zaken? Kortom: waar heb je als BBB-stemmer nou eigenlijk precies voor gekozen? -
update
D-day CDA: fractie wil andere stikstofkoers, ‘maar ik ga niet hier een kabinetscrisis afkondigen’
Na het recordverlies bij de verkiezingen houdt het CDA dinsdagavond opnieuw crisisberaad. Volgens de partijtop kan Wopke Hoekstra aanblijven, wel pleiten provinciale afdelingen voor een radicaal andere stikstofkoers. Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) zet de deur daarvoor op een kier, D66 houdt voorlopig vast aan het regeerakkoord. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Zes miljoen mensen zochten hulp bij onze kieswijzer
Ruim zes miljoen mensen hebben de afgelopen weken gebruik gemaakt van de kieswijzer, die deze site samen met MijnStem ontwikkelde. Dinsdag was de drukste avond. Op het piekmoment bezochten 3500 bezoekers per minuut de site.
-
podcast
Niemand kan meer om ‘Sweet Caroline’ heen
Wat betekent de politieke aardverschuiving die BBB heeft veroorzaakt. ,,We zullen er iets mee moeten,’’ zegt premier Mark Rutte. Maar dat is een understatement: het kabinet komt onder grote druk te staan. En hoe zorgt Van der Plas dat er geen LPF-toestanden uitbreken? -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
CDA vanochtend in beraad over historisch slechte uitslag: ‘Dit wordt een tocht door de woestijn’
Het CDA is een van de grote verliezers van de verkiezingen, campagneleider Derk Boswijk noemt de uitslag beroerd: ,,Daar moet je niet omheen draaien.” Toch vertrouwt hij erop dat de partij de weg omhoog kan vinden: ,,Het wordt hard buffelen, een tocht door de woestijn”, zei het Tweede Kamerlid donderdagochtend in de Tweede Kamer.