Woningcorporaties moeten de komende drie jaar de huren voor laagste inkomens verlagen
In ruil voor de afschaffing van de verhuurdersheffing per 2023 heeft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) bindende prestatieafspraken gemaakt met woningcorporaties, gemeenten en de Woonbond. Er moeten twee keer zoveel sociale huurwoningen worden gebouwd en voor de laagste inkomens wordt de huur verlaagd.
Daarnaast moeten ruim 675.000 huizen worden verduurzaamd. Meer dan 1,5 miljard euro wordt besteed aan de verbetering van woningen en de aanpak van vocht- en schimmelproblemen. Deze afspraken zijn donderdag op het ministerie van Binnenlandse Zaken door de betrokken partijen ondertekend.
Door de afschaffing van de verhuurdersheffing per 1 januari komt er jaarlijks zo’n 1,7 miljard euro aan investeringsruimte vrij voor corporaties. Daar staan nationale, bindende afspraken tegenover. Om het tekort aan sociale huurwoningen en de lange wachtlijsten daarvoor aan te pakken, moeten corporaties hun bouwproductie opschroeven naar circa 30.000 woningen rond 2030. Nu bouwen de corporaties jaarlijks zo’n 15.000 huurwoningen.
Daarnaast moeten 50.000 huizen worden gebouwd waar bewoners een huurprijs tussen de 850 en 1000 euro per maand voor moeten gaan betalen. Dat zijn zogeheten middenhuurwoningen. Deze huizen moeten voor 2024 zijn gerealiseerd.
Beluister hier de politieke podcast
Huren verlagen
Woningcorporaties moeten de komende drie jaar de huren voor de laagste inkomensgroepen verlagen. De koppeling met de inflatie wordt losgelaten. Huishoudens met een inkomen op of onder 120 procent van het sociaal minimum krijgen een eenmalige huurverlaging tot 550 euro.
Hiervan profiteren iets meer dan een half miljoen huishoudens, die omgerekend gemiddeld 57 euro per maand minder huur hoeven te gaan betalen. Deze huurverlaging komt in de plaats van de generieke huurbevriezing die voor 2024 op de planning stond.
In 2030 moeten 450.000 bestaande woningen van corporaties van het gas zijn afgekoppeld. De huurders van deze woningen, evenals die van de 675.000 huizen die worden verduurzaamd, krijgen geen huurverhoging. Op deze manier kunnen de huurders van de isolatiemaatregelen profiteren.
Investeren in woningverbetering
Tot en met 2030 investeren corporaties elk jaar 200 miljoen euro in woningverbetering. Daarbij ligt de nadruk op een snellere aanpak vocht en schimmel, loden leidingen en brandveiligheid. Nog eens 75 miljoen euro per jaar steken woningcorporaties in de verbetering van de leefbaarheid in wijken.
Tussen nu en 2031 is er voor de nieuwbouw, huurverlaging, verduurzaming en woningverbetering een totaalbedrag van bijna 120 miljard euro beschikbaar.
Bekijk hier al onze video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
Minister Hugo de Jonge over Amersfoortse horrorflats: ‘Geen onveilige situatie’
Huurders van flats aan de Vreeland in Amersfoort zijn niet in gevaar. Dat stelt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer. ,,Ik heb geen reden om aan te nemen dat De Alliantie haar huurders niet serieus neemt.’’ -
PREMIUM
Woningnood groeit: Amsterdam komt duizenden huizen tekort voor kwetsbare groepen
Amsterdam komt in 2030 zo’n 10.000 tot 15.000 woningen tekort voor kwetsbare groepen. Vooral mensen in de daklozenopvang hebben het zwaar. Wethouder Zita Pels (Volkshuisvesting) zegt ‘pijnlijke keuzes’ te moeten maken om de kwetsbare groep te verkleinen. -
PREMIUMInterview
Voorraden van Defensie raken op: ‘Als de Russen binnenvallen, kunnen we paar dagen meedoen’
Eindelijk is er meer geld voor Defensie. Toch moet staatssecretaris Christophe van der Maat met lede ogen aanzien dat munitie en materieel nog jaren op zich laten wachten. ,,De impact op onszelf zal steeds groter worden.” -
podcast
De gascrisis is erger dan wordt voorgespiegeld en de VVD krijgt last van ‘Neelie-gate’
Hoe het kabinet ook sust: de gascrisis dreigt ons in enorme problemen te storten. Wie ook problemen heeft is Neelie Kroes, met haar heimelijke lobby voor Uber. Maar waarom is de VVD zo stil over de strapatsen van haar erelid? En wat staat het kabinet te wachten als de Kamer straks terugkeert van reces?
-
Eerste Kamer stemt in met omstreden CETA-handelsverdrag met Canada
De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met het CETA-handelsverdrag tussen Nederland en Canada. Hiermee komt er een einde aan een lange discussie over het wel of niet invoeren van het omstreden verdrag. Uiteindelijk bleek het de PvdA te zijn die het verdrag over de streep trok. -
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer.