Het veelbesproken toekomstfonds komt er echt, bezweert minister Wopke Hoekstra. ,,Je kunt ook zeggen: het kan mis gaan, dus laten we dit maar niet doen. Maar zo zit ik er niet in. Geen angsthazerij.”
Volledig scherm
PREMIUM
Het veelbesproken toekomstfonds komt er echt, bezweert minister Wopke Hoekstra. ,,Je kunt ook zeggen: het kan mis gaan, dus laten we dit maar niet doen. Maar zo zit ik er niet in. Geen angsthazerij.” © GUUS SCHOONEWILLE

Wopke Hoekstra: ‘We hebben de koopkracht niet aan een touwtje’

InterviewNederland moet eindelijk voelen dat het beter gaat, al laat minister Wopke Hoekstra de beloftes wijselijk achterwege. Voor de toekomst wil hij ‘tientallen miljarden’ investeren om de economie te versterken. Met geleend geld nog wel. ,,Ik erken, dat is voor een minister van Financiën best spannend.”

In zijn tweede koffertje als minister van Financiën heeft Wopke Hoekstra goed nieuws voor werkende Nederlanders: die krijgen er in doorsnee 2,4 procent bij. De CDA-minister die kort na de zomer alarm sloeg over de positie van de middenklasse vindt het ‘goed verdedigbaar’ dat mensen met een baan er als groep het meest op vooruit gaan. ,,Hun inkomensgroei is de afgelopen tien jaar te vaak tegengevallen. Daar komt ook mijn pleidooi voor de middenklasse vandaan. De politiek heeft te lang te makkelijk aangenomen dat als de economie groeide het ook hen beter zou gaan. Nou, we moeten er meer aan doen.”