Volledig scherm
© ANP XTRA

2,5 jaar geëist voor 'brute verkrachting' Putten

Tegen een 27-jarige man uit Putten is gisteren een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar geëist voor het verkrachten van een 26-jarige vrouw uit Ermelo. Dat gebeurde in oktober vorig jaar in Putten.

De vrouw reed die nacht na het stappen naar huis en meende op een verlaten weg een meisje te zien lopen. Ze stopte om aan te bieden haar naar huis te brengen. Toen ze zag dat het een man was, besloot ze alsnog een lift te geven.

In de buurt van de voetbalvelden van Putten stopte ze om hem eruit te laten. Maar de man stapte niet uit. Hij begon haar te zoenen en te betasten. De vrouw schreeuwde, maar hij ging door. Ze probeerde zijn keel dicht te knijpen en duwde met haar duimen in zijn oogbollen, vertelde ze later bij de politie. Ze kreeg de lifehammer te pakken en sloeg hem hard op het hoofd. Maar het lukte haar niet zich van hem te bevrijden.

Excuses

Op een gegeven moment wist ze 112 te bellen en contact te maken. Maar voor ze duidelijk kon maken wat er aan de hand was, trok hij het handfreesysteem kapot. Toen de man op haar was klaargekomen, bood hij zijn excuses aan en stapte uit.

Onderzoek naar de sporen op het lichaam van het slachtoffer leverde in Nederland geen dna-match op. Maar in Litouwen wel.

Verdachte ontkent

De verdachte die gisteren voor de rechtbank in Arnhem terechtstond, is afkomstig uit Litouwen. Hij woont sinds 2012 in Nederland. Hij ontkende de vrouw te hebben verkracht en stelt dat er is gesjoemeld met het dna.

De man heeft bij de politie en ook voor de rechtbank wisselende verklaringen afgelegd. Hij zou inderdaad een keer, maar weet niet meer wanneer, een lift hebben gehad. Maar het zou zijn gegaan om een oudere vrouw. Ze zouden, met haar instemming, alleen hebben gezoend.

Voor de officier van justitie staat vast dat de verdachte de dader is en dat er sprake is van ‘een brute verkrachting’. Mocht niet bewezen kunnen worden dat de man daadwerkelijk het lichaam van het slachtoffer is binnengedrongen, dan wil de officier dat de verdachte voor twee jaar de cel ingaat voor aanranding.

Uitspraak is over twee weken. 

Veluwe