Volledig scherm
Recreatiebungalows in Putten mogen niet verhuurd worden aan arbeidsmigranten, zelfs niet voor 2 dagen. © Hemmy van Reenen

Arbeidsmigrant op recreatiepark in Putten krijgt al na 2 dagen dwangsom van 10.000 euro

Terwijl de gemeente Putten aan de ene kant dringend op zoek is naar een geschikte plek voor het huisvesten van de vele arbeidsmigranten in het dorp, zwaait dezelfde gemeente Putten aan de andere kant met dwangsommen van 10.000 euro naar ondernemers die arbeidsmigranten huisvesten in een recreatiebungalow.

Deze week boog de Raad van State zich over twee dwangsommen van elk 10.000 euro voor de eigenaren van twee recreatiebungalows aan de Poolseweg in Putten. Omdat eigenaren J. en A. van Straaten-van Soeren hun bungalows hadden verhuurd aan Poolse arbeidsmigranten, kregen ze van de gemeente Putten dwangsommen opgelegd. 

De arbeidsmigranten werden aangesproken door een controleur van de gemeente Putten, zo bleek tijdens de zitting bij de Raad van State.  Één van de Polen erkende aan de toezichthouder dat hij in Nederland was om te werken. De ander zat er pas een paar dagen en had nog geen werk. Maar hij vertelde dat hij op zoek was naar werk. ,,De toezichthouder vroeg aan hem: Bent u dan geen recreant? Nee ik woon hier, antwoordde hij,’’ aldus de gemeentewoordvoerder tijdens de rechtszaak in Den Haag. 

Dwangsom na 2 dagen

Rechter en staatsraad Eric Helder vroeg waarom de gemeente al dwangsommen oplegt als iemand nog maar zo kort in een recreatiewoning zit. ,,Het gaat om de intentie en het gebruik van de bungalow,’’ zei de Puttense zegsman. ,,De recreatiebungalows mogen alleen voor recreatie gebruikt worden. Als je intentie is om er te wonen, ook al is dat pas twee dagen, dan is dat in strijd met de regels.’’

Volgens de woordvoerder van de gemeente Putten gaat het beleid van de gemeente Putten nog veel verder zelfs: ,,Een dwangsom wordt al opgelegd als blijkt dat de huurders of eigenaren van een recreatiebungalow daar het centrum van hun sociaal-maatschappelijk leven hebben. Zelfs als je niet werkt, elders een woning hebt en formeel recreëert dan kan je nog een dwangsom om de oren krijgen.’’ De woordvoerder stelt dat het handhavingsbeleid in Putten zijn vruchten begint af te werpen en houden steeds meer individuele eigenaren/verhuurders van zomerhuisjes op met die te verhuren aan arbeidsmigranten. Tot voor kort bracht dat veel meer geld op dan verhuur voor de recreatie. 

De eigenaars van de bungalows aan de Poolseweg hopen dat de Raad van State de dwangsommen kwijtscheldt. Uitspraak wordt verwacht binnen enkele weken.

 1. Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’
  PREMIUM

  Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’

  Zo’n honderd jaar geleden streken de eerste kampeerders neer op de Veluwe. Campings bestonden in die tijd nog niet, dus werd de tent - of wat daarvoor moest doorgaan - opgezet in een willekeurig stuk bos of op het land van een welwillende boer. ,,Je kunt de Veluwe gerust de bakermat van het kamperen in Nederland noemen’’, zegt Hans Buiter, verenigingshistoricus van de ANWB.
 2. Reumapatiënte Elsa Kamp (47) uit Putten zwemt alsnog in het kielzog van Maarten van der Weijden
  PREMIUM

  Reumapa­tiën­te Elsa Kamp (47) uit Putten zwemt alsnog in het kielzog van Maarten van der Weijden

  Elsa Kamp (47) uit Putten miste twee keer de kans om mee te zwemmen met Maarten van der Weijden tijdens zijn Elfstedentocht. Nu neemt zij het heft in eigen handen en zwemt ze vanaf vrijdag 30 augustus in het Bosbad Putten elf keer twee kilometer, verdeeld over 72 uur. Haar doel: zo veel mogelijk geld binnenharken voor de Maarten van der Weijden Foundation, die projecten heeft geselecteerd om kankerpatiënten te ondersteunen.
 1. Familie van omgekomen Randy Gerritsen (17) uit Putten woest na vernieling bermmonumentje: ‘Mijn man is hels’

  Familie van omgekomen Randy Gerritsen (17) uit Putten woest na vernieling bermmonu­ment­je: ‘Mijn man is hels’

  Bekenden van de familie Gerritsen uit Putten hebben een beloning van 700 euro uitgeloofd voor degene die tips heeft over het vernielde rouwmonumentje aan de Putterweg tussen Putten en Ermelo. Daar verongelukte ruim drie jaar geleden de 17-jarige Randy Gerritsen en de 18-jarige Kimberly Vos uit Amersfoort. Kimberly zat achterop de fiets bij Randy toen ze de Putterweg overstaken en werden geschept door een auto. Tot groot verdriet van familie en vrienden bleek vanochtend het bermmonumentje vernield te zijn. Vier weken geleden werd het monumentje voor Kimberly ook al vernield, zegt Esther Gerritsen, moeder van Randy.

Veluwe