Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Asfalt is de grootste teleurstelling van wandelaars op klompenpad

PUTTEN - Klompenpaden zijn populair. En dat weet de gemeente Putten ook. Daarom wordt er ruim 9.000 euro uitgetrokken voor verbeteringen en aanpassingen aan het Huinerpad en Norderpad. Jan Muijs, coördinator van de vier vrijwilligers voor het Huinerpad, kan het wensenlijstje niet uit zijn hoofd opsommen.

Eentje weet hij wel. "Een stuk van ons pad gaat over de weg en daar willen we graag vanaf. Mensen die een klompenpad gaan wandelen verwachten onverharde wegen. Dat is vaak niet mogelijk. Asfalt in de route is een veelgehoorde teleurstelling. Ons pad komt er heel goed uit in het gastenboek. Juist omdat we maar een klein stukje asfalt hebben. Maar het liefst hebben we helemaal geen verharde weg."

De populariteit van het Huinerpad leest Muijs af aan de gevormde paden die in het grasland te zien zijn. "Dat spoor blijft zichtbaar en dat gebeurt niet als er twee of drie weken niemand overheen loopt."

De cijfers liegen er ook niet om. Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht zijn verantwoordelijk voor bijna honderd klompenpaden. De verkoop van brochures voor deze paden is in 2015 verdubbeld ten opzichte van 2014. Ook het aantal downloads van de klompenpaden-app is fors toegenomen. In 2015 waren dat er 70.000, terwijl in 2002 gestart werd met 26.300 downloads.

Particulier terrein
De wandelroutes gaan veelal over particuliere terreinen. Daarom houdt Muijs nog even een slag om de arm wat betreft de route van het Huinerpad. Hij kan niet garanderen dat die hetzelfde blijft. "Landeigenaren geven tegen een vergoeding voor zeven jaar toestemming om over hun grond te lopen. Landschapsbeheer Gelderland is nu aan het inventariseren of die particulieren dat de komende zeven jaar weer willen. Zo niet, dan moeten we een oplossing zoeken."

Het zijn ook de landeigenaren die beperkingen op een pad kunnen opleggen. Muijs: "In onze route zitten drie stukken waar geen honden zijn toegestaan. Een veel gehoorde opmerking is dat mensen dat jammer vinden. Maar voor een boer met melkvee is het wel te begrijpen. Hondenpoep kan gevaarlijk zijn voor zijn koeien."

Paaltjes
Het is tevens een van de twee meest gehoorde klachten van de landeigenaren: mensen die zich niet aan het hondenverbod houden. "Maar de meeste overlast wordt veroorzaakt door fietsers. Die mogen niet over de particuliere stukken rijden, maar dat gebeurt wel veel. Er is al een boer geweest die hiervoor paaltjes heeft geplaatst. Maar er is nog een boer die graag maatregelen tegen fietsers wil."

Naast het Huinerpad (14 kilometer) en Norderpad (12 kilometer) telt de gemeente Putten nog twee klompenpaden: Oldenallerpad (8 kilometer) en Hoevervelderpad (15 kilometer). De gemeente Ermelo kent alleen het Pelserpad (15 kilometer) in Horst en Telgt. Wie in Nijkerk een klompenpad wil wandelen kan terecht op het Kruishaarderpad (15 kilometer) of het Laaksepad (10 kilometer).

Veluwe