Volledig scherm
Thuiszorg. © Roos Koole

CDA Putten wil mantelzorger aan de keukentafel over zorg

PUTTEN - Het CDA in Putten wil dat mantelzorgers uitgenodigd worden voor het zogenoemde keukentafelgesprek over een nieuw zorgaanbod van hun naaste. Uit onderzoek van MEZZO, de landelijke vereniging voor mantelzorg en vrijwilligerszorg, blijkt dat zo'n uitnodiging in 85 procent van de gevallen achterwege blijft. Het CDA stelt vragen aan het college van burgemeester en wethouders om te weten te komen hoe dit in Putten is geregeld.

De partij hecht er veel waarde aan dat dit gebeurt. "De mantelzorger is van onschatbare waarde en kan het beste adviseren over het zorgaanbod voor hun naaste. Daarnaast is het belangrijk dat de gemeente ook luistert naar de behoefte en wensen van de mantelzorger zelf. Want onze samenleving kan niet zonder de belangeloze inzet van deze groep, waarvan een groot deel de zorg voor hun naaste als een zware belasting ervaart."

Zorgaanbod
De landelijke peiling geeft aan dat bij een derde van de mantelzorgers geen rekening is gehouden met hun wensen en behoeften. Veertig procent is zelfs van mening dat ze zwaarder belast worden door het nieuwe zorgaanbod. De CDA fractie vraagt aan burgemeester en wethouders of er binnen Putten ook signalen van mantelzorgers ontvangen zijn, die vinden dat er geen rekening is gehouden met hun behoeften en wensen.

Daarnaast wil de partij weten hoeveel mantelzorgers bij de gemeente bekend zijn. Naar landelijke richtlijn zouden dat er een kleine 900 moeten zijn. De gemeente wil mantelzorgers als waardering belonen met een tegoedkaart van 100 euro. Hiervan worden er naar verwachting 550 uitgereikt.

Veluwe