Volledig scherm
Du-Bois staat vandaag weer voor de rechter. Foto: ANP

Du Bois hoeft niet de cel in voor zaak xtc-handel

PUTTEN/ ZUTPHEN - De rechter heeft Herman du Bois veroordeeld tot 360 uur werkstraf. Hij hoeft van de rechter niet de cel in. In het bepalen van dit vonnis hield de rechter rekening met de onterechte veroordeling van Du Bois in de Puttense moordzaak.

De rechter achtte Du Bois wel schuldig aan betrokkenheid in xtc-handel. Hij veroordeelde Du Bois daarom tot een celstraf die gelijk staat aan de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten. Du Bois hoeft daarom nu geen celstraf meer uit te zitten.

Media-aandacht
Volgens de rechter is Du Bois na zijn vrijlating onvoldoende begeleid. Du Bois zat zeven jaar onterecht vast voor de Puttense moordzaak. Daarbij komt dat er geen publiekelijk excuus werd gemaakt voor zijn onterechte detentie, waardoor 'het aura van de Puttense moordzaak om hem heen bleef hangen'. Daarnaast woog voor de rechter mee dat er erg veel media aandacht voor de zaak was, en dat Du Bois al twee maanden in voorarrest heeft gezeten.

Twaalf verdachten
De rechters deden vandaag uitspraak over twaalf verdachten in de zaak. Hoofdverdachte Yaron A. kreeg 8 jaar cel, twee jaar minder dan het OM had geëist. De jongste zoon van Du Bois is veroordeeld tot een celstraf die gelijk staat aan zijn voorarrest, en tot 240 uur werkstraf.

De oudste zoon van Du Bois is veroordeeld tot 10 maanden cel. Na aftrek van zijn voorarrest moet hij nog acht maanden celstraf uitzitten. De rechter is van mening dat hij wel wist wat hij deed, ondanks dat hij een ondergeschikte rol speelde in het geheel. Hij koos bewust voor het leven in een criminele organisatie, aldus de rechter.

Veluwe