Volledig scherm
© Thinkstock

Extra lening helpt starters op Puttense huizenmarkt met verplichte aflossing

PUTTEN - Starters op de woningmarkt in Putten kunnen ook na 1 januari gebruik blijven maken van de Starterslening.

De regels worden wel veranderd, waardoor er afgelost moet worden.

Startersleningen die nog voor het einde van het jaar worden afgesloten, kennen een vrijstelling voor aflossing van drie jaar. Vanaf 2017 is het verplicht om af te lossen.

Om de beginners op de huizenmarkt te helpen kan naast de Starterslening een Combinatielening worden aangegaan. Uit die pot wordt dan de verplichte aflossing betaald. Waar de Starterslening voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking komt, is dat voor de Combinatielening niet het geval. Volgens de gemeente kan dit 'een heel beperkt financieel nadeel' voor de starter betekenen.

De risico's voor de starters en de gemeenten zijn nihil. De Nationale Hypotheek Garantie staat borg als het misgaat. Het risico van tien procent dat de geldgever heeft, wordt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting op zich genomen.

De maximale Starterslening blijft twintig procent van de waarde van de woning. De eerste drie jaar blijft de lening, naast de verplichte aflossing, maandlastenvrij. Putten voert nog wel een verandering door. Voorheen moesten mensen die een Starterslening wilden aanvragen, in de voorgaande tien jaar tenminste zes jaar onafgebroken inwoner van Putten zijn geweest. Als de periode van afwezigheid midden in die periode van tien jaar valt, is het niet meer mogelijk om zes jaar op te bouwen. Daarom willen burgemeester en wethouders het woord 'onafgebroken' in de bindingseis schrappen.

Veluwe