Volledig scherm
Ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

FIOD: invallen in Putten en Zeewolde vanwege onderzoek frauderende nertsenfokkers

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft in een onderzoek naar frauderende nertsenfokkers verspreid door Nederland elf woningen en bedrijfspanden doorzocht. De invallen waren onder meer in Putten en Zeewolde. 

De FIOD verdenkt in totaal acht mannen en een vrouw van deelname aan een criminele organisatie, belastingfraude en witwassen.  Er werd één aanhouding verricht. Met de fraude zouden miljoenen euro’s gemoeid zijn. Er zijn invallen gedaan bij fokkers en hun adviseurs. Ook waren er huiszoekingen in Denemarken. Op acht woningen, achttien banktegoeden en 23.500 euro in contanten is beslag gelegd.

Geld weggesluisd 

Uit onderzoek van de Belastingdienst bleek dat een aantal nertsenfokkers geholpen door de adviseurs via Luxemburgse rekeningen probeerden geld buiten het zicht van de Staat te houden. Ze zouden de opbrengsten van nertsenvellen op buitenlandse veilingen op die manier hebben weggesluisd. Het zou gaan om meer dan 50 miljoen euro aan verborgen omzet.

,,Wij zien dat er constructies zijn waarmee geld wordt weggesluisd.Ons onderzoek richt zich op de facilitators, dus de mensen die de constructie mogelijk maken. De Belastingdienst richt zich op de nertsenfokkers,’’ aldus FIOD-voorlichter Wietske Visser. De persvoorlichter laat weten dat zeven mannen en een vrouw niet zijn opgepakt ‘uit tactische overwegingen’. 

Fokker in Zeewolde ontkent

De enige nertsenfokker in Zeewolde, Arnold Steijn, ontkent dat er ook invallen zijn gedaan bij zijn bedrijf. ,,We worden er over aangesproken, maar bij ons is niets gebeurd", reageert hij geërgerd. Woensdag zijn alle ondernemers in de nertsenbranche middels een brief op de hoogte gebracht van het onderzoek.

Veluwe