Geen sokken en geen praatje meer op de markt in Putten

Op de woensdagse weekmarkt in Putten staan vandaag alleen kramen met etenswaren. Non-foodkramen zijn niet welkom, zegt burgemeester Lambooij. 

De markt in Drielanden in Harderwijk ging vorige week woensdag voor het eerst open. Hier staan alleen food-kramen. In Putten zijn non-foodkramen vandaag niet welkom. Dat geldt ook voor de weekmarkt zaterdag in Harderwijk.
Volledig scherm
De markt in Drielanden in Harderwijk ging vorige week woensdag voor het eerst open. Hier staan alleen food-kramen. In Putten zijn non-foodkramen vandaag niet welkom. Dat geldt ook voor de weekmarkt zaterdag in Harderwijk. © Teake Dijkstra

Het is een van de maatregelen van de gemeente Putten na de afkondiging van de ministers over de aanvullende coronamaatregelen. 'De regels zijn volstrekt helder', aldus de burgemeester in een persbericht. ‘Blijf zoveel mogelijk thuis, houdt 1,5 meter afstand en kom niet samen in een groep. Daar zien wij op toe. Overtredingen wordt niet getolereerd en wij schromen niet om zo nodig boetes uit te delen.’

Geen praatje maken

Wat betreft de weekmarkt neemt de gemeente verder maatregelen om een gelijktijdige toestroom te voorkomen. De kramen staan verder uit elkaar en Puttenaren worden dringend verzocht om alléén naar de markt te komen en het te laten bij een kort bezoek. 'Ga vooral niet naar de markt toe om een praatje te maken', zegt Lambooij.

Over de wekelijkse warenmarkt in Harderwijk van aanstaande zaterdag is nog geen besluit genomen. Op de markt die woensdagmorgen voor de tweede keer werd gehouden bij het winkelcentrum Drielanden staan alleen foodkramen. Eten mag niet op de markt zelf worden opgegeten; alleen afhalen is toegestaan. 

Kerken

Volgens burgemeester Lambooij van Putten wordt ‘hier en daar gesuggereerd dat er aanvullende regels voor kerken komen’. Dat is niet zo, benadrukte hij in het persbericht. ‘Als er nog aanvullende regels komen dan hebben die alleen betrekking op begrafenissen en kerkelijke bruiloften.'

In de diensten op zondag mogen alleen de ‘kerkelijke functionarissen’ aanwezig zijn die nodig zijn voor het online verzorgen van de diensten. ‘Dan heb ik het over een zeer beperkt aantal.’ De gemeente gaat de kerken hier de komende dagen nader over adviseren.

Campings

In regionaal verband wordt nagedacht over specifieke maatregelen voor de campings en parken. Daarover wordt binnenkort meer bekend.

Het servicecentrum in het gemeentehuis van Putten is met ingang van deze week alleen op afspraak geopend. De gemeente blijft wel gewoon per telefoon en e-mail bereikbaar. Dat geldt overigens voor veel gemeente, ook in Harderwijk en Ermelo. 

Afval

Lambooij roept de inwoners van Putten op om het bezoek aan het afvalbrengstation aan de Hoge Eng-West tot een minimum te beperken. Vanaf het parkeerterrein van korfbalvereniging De Meeuwen (Halvinkhuizerweg 82) sturen verkeersregelaars bezoekers één voor één door naar het afvalbrengstation. Betalen kan alleen nog met een pinpas. 

Veluwe