Volledig scherm
Voor elke boom die sneuvelt, moet de gemeente Putten er twee terug planten. Maar waar? © ANP

Gratis boom in je tuin? De gemeente Putten komt hem planten

In de aanbieding: wie wil een gratis boom geplant krijgen in zijn tuin? Binnenkort is het mogelijk in Putten, via een nieuw systeem dat ‘boom-adoptieplan’ wordt genoemd.

Het idee van de gratis boompjes komt van de partij WijPutten. Fractievoorzitter Herman Luitjes licht toe: ,,WijPutten vindt het jammer als, door allerlei redenen, het terug planten van bomen in het centrum van Putten niet meer zou kunnen (ruimtegebrek, kabels en leidingen, etcetera).’’ 

,,Wij vinden een groene uitstraling van Putten in de bebouwde kom belangrijk. Daarom hebben we via een motie het college gevraagd een bomen-adoptieplan op te stellen. Onze inwoners kunnen een gratis boom krijgen en de gemeente hoeft geen grond te kopen om bomen te planten. Dat scheelt weer geld. Een win-win situatie.’’

Twee nieuwe bomen

De gemeente Putten zichzelf heeft zichzelf in 2018 verplicht om voor elke boom die sneuvelt door toedoen van de gemeente, twee nieuwe bomen in Putten terug te planten. Maar het terug planten lukt niet, vooral in het centrum, omdat er bijna geen geschikte grond voor te vinden is. De gemeente Putten was al aan het rondkijken naar de aankoop van een perceel grond. De motie van WijPutten is door de gemeenteraad aangenomen. Burgemeester en wethouders hebben opdracht gekregen een bomen-adoptieplan te maken. 

Kerkplein

Binnenkort begint de herinrichting van het centrum van Putten, waarbij een flink aantal bomen gaat sneuvelen, onder meer op het Kerkplein. Een dubbel aantal moet dus terug geplant worden.

Opgeven voor een gratis boom kan bij de gemeente Putten.

Veluwe