Volledig scherm
Rechtbanktekening van de Puttense moordzaak. © Jan Hensema

'Guilty as hell: er is zó veel belastend materiaal tegen Ron. P.’

PUTTEN - Het lukte hem verpleegster Lucia de Berk vrij te krijgen. Flikt de Nijmeegse wetenschapsfilosoof dat opnieuw, maar nu voor Ron P.? Heeft een herzieningsverzoek voor de man die werd veroordeeld voor de moord op Christel Ambrosius een kans van slagen? „Dat lijkt me onwaarschijnlijk”, zegt Peter van Koppen, hoogleraar rechtspsychologie.

Volgens Van Koppen is er zo veel bewijs tegen P. , dat hij ‘guilty as hell’ is. De Nijmeegse emeritus hoogleraar wetenschapsfilosofie Ton Derksen beweert het tegenovergestelde in zijn boek ‘Putten II: wéér fout’. Het ‘deel dat over de Puttense moordzaak gaat’ – aldus Derksen – heeft hij inmiddels af. Maar pas als het boek in mei in het schap ligt, wil hij daar meer over vertellen. Hij beseft dat het voor nabestaanden van stewardess Christel Ambrosius vervelend is dat hij nu niets toelicht. „Maar laat ik dit zeggen: ik weet niet wie het wél heeft gedaan. Ik zoek in mijn boeken niet naar de dader, ik ben gericht op onschuldigen die vastzitten.”

Fouten
De emeritus hoogleraar putte voor zijn onderzoek uit het dossier over Ron P., dat hij via de advocaat kon inzien. Hoogleraar rechtspsychologie Van Koppen heeft geen hoge pet op van de onderzoeken van Derksen. „Er stonden zoveel fouten in zijn vorige boek, dat ik niet meer de moeite neem om zijn boeken te lezen.” Volgens Van Koppen maakt Derksen een denkfout. „Je kunt bij elk bewijs vraagtekens zetten, bijna geen enkel bewijs is absoluut. Ik hoor van de advocaat van P. allerlei verhalen waarom die man onschuldig zou zijn. Maar er is zó veel belastend materiaal. Christel had zijn sperma op haar lichaam, zijn bloed zat op haar broek. Hij is zich nooit bij de politie komen melden. Het houdt een keer op.”

Dat zei misdaadjournalist Peter R. de Vries gisteren ook tegen deze krant. „Ik ben ervan overtuigd dat Ron de dader is.” Christel Ambrosius werd in 1994 vermoord in Putten, op 23-jarige leeftijd. Herman du Bois en zijn zwager zaten zeven jaar onschuldig vast voor de moord. Als Derksen gelijk krijgt met ‘Putten II’, zou justitie in dezelfde zaak opnieuw ernstig hebben gedwaald. Bij de Hoge Raad is nog geen herzieningsverzoek voor de zaak van Ron P. ingediend. P.’s advocaat wilde gisteren niet reageren.

Veluwe