Leerlingen van Groevenbeek in Putten schroeven de nestkasten voor mezen in elkaar.
Volledig scherm
Leerlingen van Groevenbeek in Putten schroeven de nestkasten voor mezen in elkaar. © Gemeente Putten

Inwoners van Putten krijgen gratis nestkasten voor mezen in de strijd tegen eikenprocessierups

Mensen in Putten kunnen een gratis nestkastje ophalen bij de gemeente Putten, op voorwaarde dat ze die in hun tuin hangen. Met het adoptieplan hoopt de gemeente Putten het aantal eikenprocessierupsen dit jaar te beperkten.

De kastjesactie is een poging van de gemeente Putten om preventief de strijd aan te gaan met eikenprocessierupsen, die vorig jaar op grote schaal in Putten voorkwamen. Omdat er in 2019 geen preventieve maatregelen genomen waren, kostte het wegzuigen van de nesten en rupsen in dat jaar 140.000 euro. Dat is bijna 6 euro per hoofd van de bevolking. Putten was daarmee het duurst uit in de regio.

Adopteer een mezenkast

De gemeente Putten gaat nu preventief nestkasten ophangen voor koolmezen en pimpelmezen. De gemeente denkt dat extra nestkastjes kunnen leiden tot 65 procent minder eikenprocessierupsnesten. Daarnaast kunnen inwoners en bedrijven in Putten een nestkast adopteren. Ze kunnen de nestkast gratis komen ophalen bij de gemeente en in hun tuin ophangen. De nestkastjes worden gemaakt door Stichting Grensverleggende Talenten. 

Ook gaat de gemeente Putten dit jaar voordat het eikenprocessierupsenseizoen begint eikenbomen benevelen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Het gaat om plekken waar afgelopen zomer rupsen moesten worden weggezogen.

Leerlingen van Groevenbeek

Vooruitlopend op het nestkast-adoptieplan hebben leerlingen van Christelijk College Groevenbeek in  Putten dinsdag 250 nestkastjes opgehangen in het dorp. Dit gebeurde in samenwerking met de Stichting voor Natuur- en Milieubescherming Putten en de buitendienst van de gemeente. 

Scholieren hebben 250 mezennestkasten opgehangen in Putten.
Volledig scherm
Scholieren hebben 250 mezennestkasten opgehangen in Putten. © Gemeente Putten

Veluwe