Kijkers vergapen zich aan sprookjesachtig landgoed in Putten

VideoDe eerste kijkdag op landgoed Groot Spriel in Putten is vrijdag druk bezocht. Het landhuis uit 1880 met zijn 17 statige kamers is een bijzondere bezienswaardigheid, die op 23 mei door Sotheby’s wordt geveild.

Volledig scherm
Landgoed Groot Spriel in Putten © Hemmy Van Reenen

Het landhuis met de toren staat al jaren te koop, maar vanwege financiële problemen bij eigenaar Jan van Luttikhuizen heeft de hypotheekverstrekker nu besloten Groot Spriel te veilen. Het naastgelegen koetshuis staat los te koop. Hoewel het landhuis tijdens een brand in 1988 grotendeels werd verwoest, heeft het nog flink wat van zijn oude grandeur behouden. Kijkers beklimmen de wenteltrappen en kijken vanaf het dak van de toren over de bossen van Staatbosbeheer. Ze dissen verhalen op uit de rijke historie van het landhuis. Over de brand bijvoorbeeld, die door de toenmalige eigenaar zelf zou zijn aangestoken. En over een vroegere eigenaar die in 1968 zijn nek brak op een van de wenteltrappen.

Onderhoud

Moeilijk punt voor veel geïnteresseerde kopers is de erfpachtcanon van 14.000 euro die Staatsbosbeheer jaarlijks vraagt. Omdat het antieke landhuis nogal wat onderhoud vergt, lopen de jaarlijkse kosten daarmee flink in de papieren. Het is een van de redenen dat de verkoop nooit is gelukt, ook al liet eigenaar Van Luttikhuizen de vraagprijs zakken van 3,4 miljoen naar 1,85 miljoen euro. 

Op vrijdag 19 mei volgt een tweede open huis aan de Garderenseweg 150, tussen 10 en 12 uur, terwijl op 23 mei het landhuis onder de hamer gaat. 

Volledig scherm
Landgoed Groot Spriel in Putten © Hemmy Van Reenen
  1. Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Je vaccinatie halen die je beschermt tegen infectieziekten? Dat kan je maar beter wél doen. Hoewel stafarts jeugdgezondheid Marjolein van der Laan van GGD Noord- en Oost-Gelderland ieders keuze respecteert, hoopt ze toch de vaccinatiegraad in haar werkgebied te verhogen. Een proef in zes gemeenten op de Noord Veluwe is een van de maatregelen. Van der Laan: ,,Alle jongeren die zijn opgeroepen voor de meningokokkenvaccinatie, krijgen de mogelijkheid andere gemiste vaccinaties alsnog te krijgen.”

Veluwe