Volledig scherm
© Joseph Thornton/ Flickr

Laadpalen elektrische auto's in Putten worden slimmer

PUTTEN - De laadpalen voor elektrische auto's in Putten worden slim. Dit houdt in dat ze zo worden geprogrammeerd dat er op 'slimme' momenten wordt geladen.

Op die manier wordt de overcapaciteit van energie uit wind en zon op de meest efficiënte manier benut.

Het gaat om een onderzoek onder de naam Living Lab Smart Charging van ElaadNL. ElaadNl en EVnetNL zijn een uitsplitsing van de stichting e-laad, waarmee de gemeente Putten een contract had voor het beheer en onderhoud van de drie publieke laadpalen. De stichting bestaat niet meer maar de twee nieuwe organisaties gaan voor de gemeente Putten de komende vijf jaar deze verantwoordelijkheid voortzetten.

Kiezen
ElaadNL test en onderzoekt de mogelijkheden voor slim laden. Er mag niet meer stroom over het netwerk gaan dan wordt gebruikt. Op sommige momenten is er een overcapaciteit. Bijvoorbeeld 's nachts als het hard waait of overdag als de zon volop schijnt. Door de techniek in de laadpalen aan te passen kan de gebruiker een keuze maken: direct laden of wachten op het piekmoment in de duurzame stroom.

Volgens de gemeente heeft het openbaar laden van elektrische voertuigen in Putten 'nog niet zo'n hoge vlucht genomen'. Daarom is er voor gekozen om voor vijf jaar een (hernieuwd) contract af te sluiten. Voor de gemeente zijn hier geen kosten aan verbonden. Voortijdig opzeggen van het contract is niet mogelijk. Mochten er nieuwe laadpalen bij komen, dan is de gemeente wel vrij om voor die palen een andere beheerder te kiezen.

De huidige drie laadpalen staan op de Brinkstraat (achter het gemeentehuis), Achterstraat (nabij Kok) en de Voorthuizerstraat (tegenover de Albert Heijn).

Veluwe