Volledig scherm
ANP

Live | Du Bois hoort uitspraak: Cel of werkstraf

ZUTPHEN - Rechters in Zutphen doen vanmiddag vanaf half twee uitspraak in een grote drugszaak. Herman du Bois (56) is met zijn beide zoons medeverdachte. De Officier eiste 3,5 jaar tegen Herman, 4,5 tegen de oudste zoon (32) en 9 maanden onvoorwaardelijk tegen de jongste zoon (28).

Onze verslaggever Anton Goegebeur is in de rechtbank en doet via Twitter (onderop in dit verhaal) verslag

De rechters doen een uitspraak over dertien verdachten. Hoofdverdachte Yaron A. (42) hangt 10 jaar cel boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie verdenkt Herman du Bois en zijn oudste zoon van lidmaatschap van een criminele bende. Tussen 2011 en 2014 vervoerden zij grondstoffen voor xtc kriskras door Nederland. Bij de jongste zoon trof de politie in 2014 grondstoffen voor xtc, met een straatwaarde van anderhalf miljoen euro, aan. Vader Du Bois had deze bij hem achtergelaten.

Moordzaak
Herman du Bois, bekend van de Puttense moordzaak waarvoor hij 7 jaar onschuldig vastzat, beklemtoonde in zijn verweer nooit op de hoogte te zijn geweest van drugshandel en productie. Hij dacht naar eigen zeggen dat het om illegale onkruidverdelger ging. „Ik kan het wel honderdmaal vertellen: ik wist dat iets niet goed zat. Maar ik stelde geen vragen. Ik wilde geld verdienen.” Rijk is de familie Du Bois niet geworden. „Het ging om honderden euro’s, niet duizenden en zeker geen miljoen euro.”

Het OM acht bewezen dat zij wetenschap hadden van de drugs en de criminele organisatie waarbinnen vader en oudste zoon betrokken werden. In het pleidooi stelde de officier rekening te hebben gehouden met de voorgeschiedenis.

Voor gebruikers van de app of tablet kan het zijn dat onderstaande tweets niet getoond worden. Klik dan hier.

Tweets by AntonGoegebeur

Volledig scherm
Herman du Bois © Bram van de Biezen

Veluwe