Klaar voor transport: het reusachtige schilderij uit 1857 van Ernest Slingeneyer. Zeven jaar stond het in het restauratieatelier in Putten, nu gaat het naar Erfgoed Landfort.
Volledig scherm
PREMIUM
Klaar voor transport: het reusachtige schilderij uit 1857 van Ernest Slingeneyer. Zeven jaar stond het in het restauratieatelier in Putten, nu gaat het naar Erfgoed Landfort. © Ruben Schipper

Megagroot schilderij van Vlaamse meester Ernest Slingeneyer gerestaureerd in Putten

Zeven jaar heeft een gigantisch olieverfschilderij van een Vlaamse meester verborgen gestaan in een schuur in Putten, maar nu is de restauratie klaar. Tijd om het doek een definitieve bestemming te geven, op landgoed Landfort in Megchelen bij Winterswijk.

Het kunstwerk waar het over gaat is een schilderij van 3,70 bij 2,93 meter groot. De enorme afmeting is van museale omvang. Het doek is rond 1855 gemaakt door de Vlaamse schilder Ernest Slingeneyer. Het schilderij toont een dramatisch tafereel van vijf Franse schipbreukelingen op een vlot, die worden aangevallen door een sloep met Engelse militairen. Eén van de Fransen is al dood, een ander springt met de nationale vlag in zee, omdat hij liever sterft dan met de Franse driekleur in handen van de Britten te vallen. Een derde drenkeling steekt met een lans naar zijn belagers. Het doek heet ‘Heldenfeit van de zeelieden van het Fransche schip le Feu’.

Veluwe