Kinderen staan bij de bus die werd geramd bij Putten.
Volledig scherm
Kinderen staan bij de bus die werd geramd bij Putten. © Persbureau Heitink

Moeder over busongeval A28 bij Putten: ‘Ineens belde mijn dochter: we hebben een ongeluk gehad’

De tachtig leerlingen uit Veendam die in de bus zaten richting Amsterdam lijken er allemaal goed vanaf gekomen te zijn. Na het ongeluk op de A28 bij Putten van dinsdagochtend zit de schrik er wel goed in, omschrijft moeder Karin Nieuwland. ‘Ineens belde mijn 14-jarige dochter: ‘Mam, we hebben een ongeluk gehad.’

Nieuwland staat voor de school in Veendam te wachten tot haar dochter met de andere leerlingen terugkomt. Na het ongeluk waarbij een vrachtwagen achterop de bus botste is een andere bus geregeld om de kinderen terug te brengen naar Veendam. Nieuwland staat met de smartphone in de hand en heeft twee keer kort contact gehad met haar dochter Danique. „Het gaat gelukkig goed. Gelukkig, gelukkig, gelukkig.”

De leerlingen gingen een dagje naar Amsterdam. Ze zouden onder meer een rondvaart maken en Madame Tussauds bezoeken. Danique had zich er enorm op verheugd, omschrijft haar moeder. „Een dagje Amsterdam, dat wilde ze niet missen. Vanochtend was het een en al drukte thuis. Ze kon niet wachten. ‘Kom op nou mam, opschieten, we moeten gaan’, zei ze.”

Meen je dat?

Later in de ochtend kwam er een telefoontje. Rond 9 uur ging het mis op de A28. „Plotseling belde mijn dochter. Ze zegt: ‘Mam, we hebben een ongeluk gehad. Er is een vrachtwagen op de bus geklapt.’ Dus ik zeg heel verbaasd: meen je dat nou?’ Op dat moment viel de verbinding weg. Het hart zat me in de keel. Gelukkig hadden we snel weer contact, maar je schrikt ongelooflijk.”

Onderweg

Al snel is er goed contact met school en is ook voor ouders duidelijk dat de kinderen er goed vanaf gekomen zijn. Een van de acht begeleiders liep wel nekklachten op.

Nieuwland is al op tijd bij de school. De bus is dan nog onderweg. „Ik wil hier staan als mijn dochter aankomt.”

Op de school is opvang geregeld. Er zijn mensen van de van de GGD aanwezig die met kinderen en ouders over de situatie kunnen spreken.

Veluwe